Reanimācijā arī četrdesmitgadnieki • IR.lv

Reanimācijā arī četrdesmitgadnieki

Vidēji smagie un smagie pacienti šoruden slimnīcās vispirms tiek pieslēgti pie aparātiem — augstas plūsmas skābekļa inhalācijām. «Pagaidām šie pacienti vēl paši turas, tas ir, nav jāsāk mākslīgā plaušu ventilācija.» Foto — Shutterstock
Anda Burve-Rozīte

Strauji izplatoties Covid-19 infekcijai Latvijā, divu nedēļu laikā slimnīcās četrkāršojies pacientu skaits ar vidēju vai smagu slimības gaitu. Reanimācijā nonāk jaunāki cilvēki nekā pavasarī

Reanimācijā — 34, 42, 44 un 66 gadus veci pacienti. Vissmagāk no tiem klājas tieši jaunākajam, trīsdesmitgadniecei. Tāda ir šīs nedēļas sākuma Covid-19 smagi slimo pacientu statistika Latvijas Infektoloģijas centrā. Jaunākais te uzņemtais pacients dzimis 1988. gadā — puisis ar abpusēju plaušu pneimoniju, augstu temperatūru, nespēku un klepu ir uz robežas starp vidēju un smagu slimības gaitu, ārsti patlaban cenšas viņu stabilizēt, lai nenokļūst reanimācijā. 

Raugoties uz savu pacientu plūsmu — daudziem gados jauniem cilvēkiem, no kuriem vairāki ātri nonāk reanimācijā —, Covid-19 pacientu nodaļas vadītāja Ilze Bērziņa vēlētos ar skaļruni izbraukāt Latviju, saucot: cilvēki, uzmanieties!

Kopš mēneša sākuma slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits pieaudzis par 270%, tagad ievērojami pārsniedzot hospitalizēto skaitu epidēmijas sākumā pavasarī. Kā stāsta Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis, vidēji smaga slimības gaita no smagas galvenokārt atšķiras ar to, vai cilvēkam nepieciešama orgānu funkciju palīgterapija, piemēram, mākslīgā plaušu ventilācija. «Smags var būt arī pacients ar nieru mazspēju — ārsti katru gadījumu vērtē individuāli.» 

Mirstība no vīrusa izraisītajām komplikācijām vairs nav vienīgais rādītājs, par ko ārsti bažījas. Tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā Covid-19 slimniekiem novēro ilgtermiņa efektus — tas, ka cilvēks ir izdzīvojis, vēl nenozīmē uzvaru pār slimību. Atveseļošanās var prasīt vairākus mēnešus, pēc izslimošanas atsevišķiem pacientiem novērojami traucējumi dažādās orgānu sistēmās. Dumpis uzsver, ka reanimācijā ar Covid-19 izraisītām komplikācijām nonāk ne tikai gados veci cilvēki, bet arī trīsdesmitgadnieki un četrdesmitgadnieki. Salīdzinoši vieglāk izslimo jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam — ar nosacījumu, ka nav nozīmīgu blakus slimību, piemēram, arteriālā hipertensija, plaušu slimības, aptaukošanās, cukura diabēts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu