Aviobiļetes pirkt neplāno • IR.lv

Aviobiļetes pirkt neplāno

Elīna Dimiņa. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Elīna Dimiņa par cilvēcības un disciplīnas nozīmi Covid-19 apkarošanā, kas palīdzēs veiksmīgi sagaidīt vakcīnu

Elīnas Dimiņas laiks ir saplānots pa minūtēm, ne stundām. Pēdējie septiņi mēneši viņas epidemioloģes dzīvi sagriezuši kājām gaisā: no lēni un rūpīgi ar specifiskiem jautājumiem strādājošas profesijas pārstāves viņa ar kolēģiem Covid-19 pandēmijas dēļ kļuvusi par vienu no svarīgākajiem cilvēkiem valstī. Tieši no epidemiologu darba atkarīgs, vai izdosies ātri izķert saslimušos, viņu kontaktpersonas un panākt, ka neinficējas daudzi citi. Latvija uz Eiropas un pasaules fona pandēmijā izskatās kā balts gulbis. Tomēr skaitļi aug arī mums, kā jau ar rudens iestāšanos bija gaidāms.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kura joprojām ir baltajā — viszemākās saslimstības — sarakstā. Tomēr skaitļi aug. Vai jāzvana trauksmes zvans?
Tikko skatījos ilgāka laikposma statistiku. Šis nu ir brīdis, kad jāsāk zvanīt trauksmes zvanu. Pagājušajā nedēļā ir trīsreiz vairāk saslimšanas gadījumu nekā aizpagājušajā nedēļā — 51 un 151 gadījums. Mēs skatāmies pa nedēļām. Kāpēc ne pa dienām? Viena diena neko nenozīmē — var būt liels uzliesmojums, bet tas nav bažu pamats, tāpat kā nulle kādā dienā nav prieka pamats. Nedēļa mums, epidemiologiem, iegājusies gripas un augšējo elpceļu infekciju uzraudzībai kā skaidrības mērvienība.

Neesam izolēti no pasaules. Varam priecāties, ka Covid-19 izplatības kartē esam balti, nevis tumšsarkani, bet šodien ir pamats būt satrauktiem un domāt par rītdienu. Visiem ir iestājies nogurums no pandēmijas. Taču SPKC jau pavasarī sabiedrību brīdināja — šī ir mūsu jaunā realitāte! Nesolījām, ka mazliet saņemsimies un tiksim galā. Aicinājām sabiedrību mācīties jaunus paradumus. Rokas arī agrāk bija jāmazgā! Covid-19 ir viena infekcija, bet šis ieradums palīdz izvairīties arī no citām.

Kad ir apnicis vai šķiet, ka tam visam nav jēgas, skaidri jāatbild uz jautājumu — kā šī infekcija izplatās. Tas nav mītisks vīruss, kas kustas sazin kā. Covid-19 izplatās ar elpceļu pilieniem. Šie pilieni nelido kosmiski tālu, tikai divus metrus. Ja to saprotam, savu ikdienu varam tam pakārtot. Nekas nav mainījies: mazgāt rokas un ievērot divu metru distanci ir ļoti svarīgi! Vasarā pārsvarā bijām ārā un mums bija apskaužami maz saslimšanas gadījumu. Tad varējām mazliet atslābt. Tagad tas ir beidzies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu