Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē


Svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas robežas sākās smagas kaujas — Azerbaidžānas armija sāka uzbrukumu. Pēc tam gan Armēnija, gan Azerbaidžāna izsludināja karastāvokli un karadarbības sākšanā apsūdzēja viena otru. Abas puses pēc divu dienu karošanas ziņoja par smagiem zaudējumiem, kā arī civiliedzīvotāju upuriem. Kalnu Karabahas reģionu starptautiski atzīst par Azerbaidžānas sastāvdaļu, bet kopš 90. gadiem to kontrolē armēņi. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) svētdien aicināja abas valstis deeskalēt situāciju un atrisināt to politiska dialoga ceļā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien paziņoja, ka, tiklīdz Armēnija atstās okupēto teritoriju, reģionā iestāsies miers. Gan Eiropas Komisija, gan Vācija un Krievija, kā arī citas valstis aicināja nekavējoties pārtraukt karadarbību. 


Svētdien visā Baltkrievijā notika protesta akcija — Svetlanas Tihanovskas tautas inaugurācija, kas bija kā atbilde diktatora Aleksandra Lukašenko lielā slepenībā notikušajai pašinaugurācijai prezidenta amatā pagājušajā nedēļā. Šajā simboliskajā akcijā Minskā piedalījās ap 100 tūkstošiem cilvēku. Gomeļā pret demonstrantiem izmantoja asaru gāzi un trokšņa granātas, bet Minskā vairāk nekā 50 cilvēku arestēti. Protesti Baltkrievijā turpinājās jau 50. dienu pēc kārtas. 

Baltijas valstis ieviesīs sankcijas vēl pret 100 Baltkrievijas režīma pārstāvjiem, pagājušajā nedēļā informēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Turklāt sarakstu varētu paplašināt. Augusta beigās trīs Baltijas valstis ieviesa ieceļošanas ierobežojumus apmēram 30 Baltkrievijas amatpersonām par vēlēšanu viltošanu un spēka lietošanu pret protestētājiem. Eiropas Savienība neatzīst Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu, atkārtoti paziņoja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. 

Baltkrievijas rakstniece, Nobela prēmijas laureāte un opozīcijas Koordinācijas centra padomes locekle Svetlana Aļeksijeviča pirmdien devās uz Vāciju, lai piedalītos literāros pasākumos. Viņas palīdze apgalvo, ka rakstniece atgriezīsies valstī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu