Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Strauji aug visādu veidu datoru tirgus
Globālais galda un portatīvo datoru, kā arī jaudīgu darba staciju tirgus šī gada otrajā ceturksnī sasniedzis 73 miljonus vienību, kas ir par 9% vairāk, salīdzinot ar 2019. gada otro ceturksni, ziņo analītiķu firma Canalys. Galvenais dzinējspēks bija portatīvo datoru pārdošanas pieaugums Covid-19 pandēmijas ietekmē, kad uzņēmumi, studenti un parasti patērētāji bija spiesti pielāgoties jauniem apstākļiem — attālinātam darbam un mācībām. Par tirgus līderi ar 18,1 miljonu pārdotu datoru kļuva Hewlett-Packard.


Reklāmas tirgum prognozē 10% kritumu
Globāla mēroga tēriņi par reklāmas pakalpojumiem 2020. gadā kritīsies par 10%, salīdzinot ar 2019. gadu, raksta žurnāls The Economist. Iemesls — pandēmijas ietekme uz uzņēmumu mārketinga budžetiem un reklāmu auditorijas samazināšanās. Pasaules trešās lielākās reklāmas aģentūras Publicis Group pārstāvis uzskata — notiekošais reklāmas tirgū līdzinās asteroīda sadursmei ar Zemi. «Zeme pastāvēs, bet daži dinozauri (lieli nozares uzņēmumi) mirs,» viņš teica.


Vārgs, bet gaida bumu?
Pandēmijas nervozitāte vērtspapīru tirgos nav atturējusi akciju un citu vērtspapīru pirmreizējo emisiju (IPO) aktivitāti, ziņo analītiķu kompānija Dealogic. Līdz maija beigām IPO apjoms sasniedzis 51 miljardu dolāru, kas ir apmēram par 25% mazāk par caurmēra jauno emisiju līmeni pēdējos desmit gados, bet nav salīdzināms ar sabrukumu, ko šī joma piedzīvoja 2009. gada ekonomiskās krīzes laikā. Tiek prognozēts, ka gada otrajā pusē var pat sekot jaunu emitentu bums.

Izejvielas


Naftas ķīmijas produktu izejvielu bums
Pandēmijas ietekmē samazinātais pieprasījums pēc degvielas, kā arī «zaļās politikas» spiediens licis naftas kompānijām sarosīties un palielināt ražošanas kapacitāti tādiem naftas ķīmijas produktiem kā plastmasa un sintētiskie audumi. Vairāki enerģētikas giganti veikuši lielas investīcijas,  lai no dabasgāzes un naftas ražotu tādu ķīmijas industrijai vajadzīgu izejvielu kā etilēns. Taču žurnāls The Economist norāda — jau palielinātā etilēna ražošanas kapacitāte par 60% pārsniedz pieprasījumu, un peļņas marža no etilēna un līdzīgām izejvielām var izrādīties ļoti maza.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu