Maksa par ilūziju • IR.lv

Maksa par ilūziju

Gunita Nagle

Naudas dēļ mazās pašvaldību slimnīcas piedāvā pakalpojumus, kuru sniegšanai trūkst mediķu un, godīgi runājot, arī pacientu. Bet, lai pakalpojums būtu nodrošināts, vismaz puse mediķu strādā vairākās darba vietās. Kam tāda shēmošana vajadzīga un kā Veselības ministrija gatavojas to pārtraukt?

Balvu slimnīcā, kas ir daļa no Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības, ir divas operāciju zāles. Bet operāciju medmāsa ir tikai viena un arī operācijas kādā no zālēm notiek labi ja reizi dienā. Šāgada pirmajos mēnešos abās slimnīcās Balvos un Gulbenē bija vidēji 37 operācijas mēnesī, precizē slimnīcu apvienības vadītāja Lana Upīte. Tā kā ar vienu operāciju medmāsu plānveida operācijām nepietiek, uz tām Balvos ierodas speciālisti no citām slimnīcām. 

Mediķiem ir ierasts strādāt vairākās darba vietās. Pēc Veselības ministrijas datiem, puse Latvijas mediķu strādā divās un vairāk darba vietās. Taču pērn Veselības inspekcijas veiktajā slimnīcu apsekojumā atklājās, ka dežūrās piedalās ārsti, kuri strādā astoņās, desmit un pat 13 darba vietās! Saskaitot kāda anesteziologa darba stundas, inspekcija atklāja mānīšanos, jo skaidrs, ka neviens cilvēks nevar nostrādāt 31 stundu diennaktī. «Mēs pērkam ilūziju. Nopērkam daudz vairāk pakalpojumu, nekā ārsti vispār spēj nodrošināt,» secina Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika.  

Galvenais, ko inspekcija atklāja, apsekojot 18 no 54 Latvijas slimnīcām,— mūsu valstī ir pārlieku daudz trešā līmeņa jeb mazo pilsētu slimnīcu. Tajās apsolīto pakalpojumu nodrošināšanai trūkst gan mediķu, gan arī pacientu. Vienlaikus valstī nav pietiekami vietu, kur palīdzētu ilgstoši slimajiem, hroniskajiem, arī mirstošajiem pacientiem. 

Veselības ministrija jau sākusi sarunas ar pašvaldību un slimnīcu vadītājiem par pakalpojumu maiņu, lai salāgotu slimnīcu faktiskās iespējas ar lielo pieprasījumu pēc tā dēvētajām aprūpes gultasvietām ilgstoši slimiem cilvēkiem. «Līdz rudenim jātiek skaidrībā,» saka veselības ministre Ilze Viņķele. «Nevienu slimnīcu nav plānots slēgt. Bet ir skaidrs, ka vairāk nekā līdz šim būs aprūpes, ambulatorie pakalpojumi un dienas stacionāri.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu