Pret spalvu • IR.lv

Pret spalvu

Imants Strads. Foto — Matīss Markovskis
Laura Dumbere

Pēc vairāk kā divdesmit Valmieras teātrī aizvadītām sezonām šī teātra premjers Imants Strads nolēmis doties jaunā virzienā

Valmieras teātra aktieris Imants Strads lūdz pārcelt interviju uz nākamo dienu, jo viņam ar traktoru jābrauc savā mežā savākt vētras nogāztos kokus. Kad beidzot tiekam pie runāšanas, viņš stāsta par saldo ķirsi, kas smaržīgiem ziediem liecas pār otrā stāva terasi viņa Valmieras mājās. Bet šos skaistos pavasara notikumus pārspēj ziņa, ka Imants Strads ticis uzrunāts darbam Dailes teātra štatā, no kura nupat atlaisti četri citi aktieri. 

Kaislību un neskaidrību ir daudz — gan par atlaistajiem, gan par uzrunātajiem aktieriem. Valmieras teātrim Strada aiziešana būtu smags zaudējums, jo viņš nenoliedzami ir šīs skatuves premjers. Uzrunāta darbam Dailes teātrī ir arī Imanta dzīvesbiedre, Valmieras teātra vadošā aktrise Elīna Vāne, bet viņa pagaidām atsakās no komentāriem presē. 

Imants Strads Valmieras teātrī strādā vairāk nekā 20 gadus. Kā aktieris izrādījies pārsteidzošs un spēcīgs vēlziedis — bez jaunībā nospēlētām galveno mīlētāju lomām viņš spējis sevi pamazām izaudzēt par jebkura iestudējuma centru. Aktieris ar bezgalīgu ampluā. Pēdējo gadu Valmieras teātra labākie iestudējumi bez viņa ir grūti iedomājami. Imanta Strada uz skatuves atveidotais režisors Pēteris Lūcis būtībā ir Valmieras teātra simbols. Arī kino un TV seriālos viņš parādījies plašā amplitūdā — no komēdijas Klases salidojums līdz biogrāfiskajai filmai par tēlnieku Kārli Zāli. Tāpēc ziņa, ka šo aktieri uzrunājis jaunais Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, nav nemaz tik pārsteidzoša. Viņš grib labākos. 

«Mēs nerunājam par vienu vai divām lomām, ko esmu piedāvājis Imantam,» situāciju precizē režisors Viesturs Kairišs. «Runa ir par spēcīgu personību, inteliģentu un talantīgu aktieri, kuru vēlos redzēt kā Dailes teātra neatņemamu daļu. Visiem līdz šim bijis izdevīgs vājš Dailes teātris. Kad šis teātris sāk spuroties un mainīties, un pieaicināt jaunus spēkus, visi ir šokā.» Kairišs atgādina, ka Dailes teātris savulaik sākās kā jauns projekts, kas sapulcināja aktierus no visas Latvijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu