Mācītspēks ienāks skolās • IR.lv

Mācītspēks ienāks skolās

Ieva Margeviča-Grinberga. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Valdība atvēlējusi 2,9 miljonus eiro unikālas skolotāju studiju programmas Mācītspēks ieviešanai, taču tās vadītāja Ieva Margeviča-Grinberga atklāj — augstskolu pasniedzēji protestē. Kāpēc?

Populārs jaunums! Jau pirmajā nedēļā studijām viengadīgajā skolotāju sagatavošanas programmā Mācītspēks, kuras izveidi valdība akceptēja šomēnes, pieteikušies 125 cilvēki. Salīdzinājumam — iepriekšējos gados dažādu Latvijas augstskolu 57 pedagoģijas programmās bija par maz interesentu un dažās pat budžeta vietas palika tukšas.

Lielo interesi Mācītspēks izpelnījies savas unikalitātes dēļ, jo pirmo reizi Latvijas pedagoģiskās izglītības vēsturē studenti mācības augstskolā apvienos ar darbu skolā un viena gada laikā, paralēli studējot un strādājot, varēs kļūt par skolotāju. Bet skolotājus,it  īpaši dabaszinātņu, mums ļoti vajag — šī mācību gada sākumā skolās bija ap 740 vakanču.

Par šo jaunumu aicinājām pastāstīt programmas vadītāju, Latvijas Universitātes (LU) asociēto profesori Ievu Margeviču-Grinbergu. Viņas ieteiktajā Imantas restorānā Vairāk saules, kas atrodas netālu no Pedagoģijas fakultātes, ceru sagaidīt iedvesmas pilnu pasniedzēju. Tomēr Margeviča-Grinberga neslēpj, ka viņai ir divējādas izjūtas. Izstrādāt jauno programmu bijis tiešām interesanti. Tajā var pieteikties dažādu jomu profesionāļi, kuri jau ieguvuši vienu akadēmisko grādu un tagad vēlas strādāt pedagoga profesijā.

Taču prieku aizēno neskaidrības, kādas LU pasniedzējiem radušās par naudas sadali šajā projektā. Valdība ir atvēlējusi 2,9 miljonus eiro programmas pirmajiem trim gadiem, bet pasniedzēji nav apmierināti ar samaksas likmēm, neizpratni rada arī lielie tēriņi komunikācijai. 45% no kopsummas jeb gandrīz 1,3 miljonus eiro plānots piešķirt Iespējamajai misijai jaunās programmas popularizēšanai, topošo studentu un viņus uzņemt gatavo skolu atlasei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu