Spiegi kabatās • IR.lv

Spiegi kabatās

Individuāli mobilo tālruņu pingi jeb atrašanās vietas signāli Ņujorkā. Sekojot šo punktiņu kustībai, var noskaidrot, kur konkrētā tālruņa īpašnieks ir pārvietojies — kur dzīvo, kur strādā un ko apmeklējis. Foto — The New York Times
Stjuarts Tomsons un Čārlijs Verzels, © The New York Times News Service

Individuāli mobilo tālruņu pingi jeb atrašanās vietas signāli Ņujorkā. Sekojot šo punktiņu kustībai, var noskaidrot, kur konkrētā tālruņa īpašnieks ir pārvietojies — kur dzīvo, kur strādā un ko apmeklējis.
Foto — The New York Times

Kā viedtālruņi seko katram mūsu solim un firmas šo detalizēto informāciju pārdod tālāk

Katru minūti katru dienu jebkurā pasaules vietā desmitiem kompāniju — lielākoties neuzraudzītas un maz vētītas — seko miljoniem mobilo tālruņu un savāktos datus saglabā milzīgos failos. Pie viena šāda faila piekļuva The New York Times, un tā ir lielākā un visprivātākā informācija, ko jelkad caurskatījuši žurnālisti. Failā ir vairāk nekā 50 miljardi pingošanas datu no tālruņiem, kurus lieto vairāk nekā 12 miljoni amerikāņu. Mēs spējām sīki izsekot viņu gaitām vairākās lielās pilsētās, ieskaitot Vašingtonu, Ņujorku, Sanfrancisko un Losandželosu.

Katrs šajā failā saglabātais informācijas krikums norāda uz precīzu individuāla viedtālruņa atrašanās vietu vairāku mēnešu garumā 2016. un 2017. gadā. Šos datus avīzei piegādāja avots, kas vēlas palikt anonīms, jo nebija saņēmis attiecīgu atļauju un riskē saņemt sodu. Avots paskaidroja, ka viņu pašu ārkārtīgi satrauc šāda datu vākšana, jo kāds to var sākt izmantot ļaunprātīgi. Tāpēc viņš vēlas, lai par to plašāk uzzinātu gan sabiedrība, gan likumdevēji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu