Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

Dīvaini, pārsteidzoši un daudzsološi 2019. gada jaunumi

Cilvēki ar asti
Japāņu pētnieki pretējā virzienā pagriezuši evolūciju — viņi atjaunojuši cilvēkiem asti. Zinātnieku komanda no Keio Universitātes Tokijā uzskata, ka robotizēta aste palīdzēs cilvēkiem ar līdzsvara problēmām, kā arī nodrošinās papildu drošību būvniekiem un citiem strādniekiem, kuri strādā nedrošā vai fiziski smagā vidē.

Savu izgudrojumu japāņi jūlijā prezentēja konferencē Losandželosā. Robotastes modelis balstīts jūraszirdziņa asti. Tas sastāv no mākslīgu skriemeļu virknes, kurus darbina mākslīgi muskuļi — gaisa pūšļi, kas izplešas un saraujas, kad pa caurulītēm tiek padots gaiss.

Prezentācijas video redzams, ka šī aste uzlabo līdzsvaru. Piemēram, ja cilvēks noliecas uz priekšu, tā saritinās gluži kā kaķim. Kad persona pieceļas, aste nolaižas. Sasveroties pa labi, aste aizšūpojas uz kreiso pusi.


Dzīve mākoņos
Ņujorkas debesskrāpis Central Park Tower oficiāli kļuvis par pasaulē augstāko dzīvojamo ēku. Slaikais nams ar 95 stāviem ir 472 metrus augsts. Jaunie īpašnieki tajā sāks ievākties nākamgad. Vienistabas studio tipa dzīvoklis (53 m2) maksā 1,54 miljonus dolāru, savukārt par dārgākajiem apartamentiem ar četrām guļamistabām un kopējo platību 740 m2, kā arī 185 m2 plašu terasi tiek prasīti 95 miljoni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu