Sākas dzīve pilī • IR.lv

Sākas dzīve pilī

1
Andra Levite. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Valsts prezidenta kundze Andra Levite savā pirmajā intervijā atklāj profesionālās gaitas, lomu dalījumu ģimenē un pauž viedokli par būtiskām norisēm sabiedrībā — minoritāšu tiesībām, antivakcinācijas riskiem un ideālās valsts meklējumiem

Valsts prezidenta kundze savai pirmajai lielajai mediju intervijai izvēlējusies oficiālo darba vietu — Rīgas pili. Atmosfēra ir ārkārtīgi svinīga un mazliet saspringta, tā noteikti ļoti atšķiras no vides, kādā Andra Levite (56) pavadījusi lielāko daļu savas dzīves, strādājot par operējošu ginekoloģi Rietumeiropas klīnikās un esot ļoti tālu no publiskuma.

Zaļajā pils zālē uz apaļā cēlkoka galda izvietotas porcelāna tasītes un ziedi. Mirdz spožā lustra, un telpas stūrī, kā vēlēdamies palikt neredzams, ar galvas mājienu sasveicinās viesmīlis tumšā uzvalkā, sniegbaltu servjeti pār roku. «Vai jūs vēlētos šādu dzīvi?» kliedējot klusumu pirms Andras Levites ierašanās, pavaicāju kancelejas mediju centra vadītājai. «Nē,» viņa vaļsirdīgi atbild. Pēc mirkļa lēni veras milzīgās divviru durvis un tajās parādās prezidenta kundzes trauslais stāvs ar adjutantu pussoļa attālumā. Iedomājos, ka līdzīgi viņa varētu justies, pirms aptuveni 30 gadiem dodoties uz savu pirmo operāciju ginekoloģijā.

Ieturēta, rāmu balsi un apdomīgām pauzēm, Andra Levite pusotru stundu garajā intervijā tā arī nepieskaras savai kafijas tasītei. Viņas personību raksturo zināma stingrība un arī pieticība. Inteliģence. Filigrāniem vaibstiem, lielām, tumšām acīm viņa atgādina Odriju Hepbērnu, un es pagūstu izteikt viņai komplimentu par eleganci — gaišais tērps ar sudraba piespraudi un klasiskās laiviņas lieliski piestāv. «Paldies! Tas viss — Latvijas modes mākslinieku,» viņa vienkāršā sirsnībā atbild. Rīgas pils ir tikusi pie jaunas saimnieces, un gribas izteikt minējumu — tautas cieņas vērtas.

Tiekoties uzreiz minējāt, ka nevēlētos jautājumus par privāto dzīvi, piemēram, kā iepazināties ar dzīvesbiedru vai ko ēdat brokastīs. Esam neveiklā situācijā, jo mans pirmais jautājums iecerēts tieši par jūsu brokastu ēdienkarti — kāda tā šorīt bija?
Šorīt bija ļoti steidzīgas brokastis, faktiski tikai kafiju iedzēru un neko neieēdu. Ārstes darbā esmu pieradusi garas stundas neēst, tas man nesagādā grūtības. Parasti brokastīs ēdu musli ar jogurtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu