Laima no Latvijas • IR.lv

Laima no Latvijas

Laima Ruduša. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Pusi savas trīsdesmitgadnieces dzīves mākslas vēsturniece Laima Ruduša ir pavadījusi ārpus Latvijas. Taču viņai nekad nav bijusi sajūta, ka aizbraukusi prom

Laima Ruduša (31) ir uzaugusi starp cilvēkiem no dažādām pasaules malām. Pirmie seši dzīves gadi pagāja Latvijā, nākamos sešus viņa ar māsu Dainu un mammu Ritu Rudušu, toreiz Radio Brīvā Eiropa žurnālisti, dzīvoja Prāgā. Tur viņu ģimenei pievienojās mammas draugs Marks Keiss (Mark Case), kurš Laimai un Dainai bija un joprojām ir kā tēvs. Marks ir anglis, tāpēc Laima ģimenē runāja divās valodās. Kad meitenei bija 12, ģimene atbrauca uz Latviju, bet Markam patika ik pa laikam nomainīt mājokli. «Man šķiet, viņš manī un māsā ieprogrammēja dzinuli visu laiku būt kustībā. Man pat bail domāt, ka varētu dzīvot tikai vienā vietā,» atzīst Laima. 

Tuvojoties pilngadībai, vispirms Daina, tad arī Laima ieguva stipendiju mācībām Apvienotās pasaules koledžā. Pasaulē ir 18 šādu vidusskolu, Daina aizbrauca uz Norvēģiju, bet Laima — uz ASV, Ņūmeksiku. Pēc absolvēšanas Laima studēja mākslu universitātē Bostonā, pēc tam devās pie savas ģimenes, kas tolaik dzīvoja Londonā, bet drīz pēc tam atgriezās Rīgā, kur strādāja Rīgas Mākslas telpā un laikmetīgās mākslas centrā Kim? Vai jūs domājat, ka ar to beidzās viņas ceļojumi? Nē, kad 2015. gadā piedzima Laimas dēls, jaunā ģimene apceļoja 20 dažādas valstis, līdz apmetās uz dzīvi Vācijā, kur Laima maģistrantūrā studēja Minsteres Universitātē. Šogad aprīlī viņa atgriezās Rīgā, lai kļūtu par Kim? izpilddirektori un koordinētu izglītības programmu. 

«Es vienmēr esmu bijusi Laima no Latvijas. Tā man ir būtiska identitāte,» saka Laima, satikta saulainā rudens dienā. Viņa atceras, ka bieži vien pēc iepazīšanās sarunas biedri Amerikā mēģināja definēt, no kurienes ir. Nācās nosaukt vairākas valstis, jo aizvien vairāk cilvēku piedzimst multinacionālās ģimenēs, aug vienā, bet mācās, studē un strādā citās valstīs. Robežas starp nācijām kļūst nenoteiktas. Kāpēc Laimai bijis svarīgi noturēt savu latvietes identitāti, un kā viņai tas ir izdevies?

ASV atklāj mūsdienu mākslu

«Kad sāku mācīties Ņūmeksikā, līdz galam nesapratu, ka braucu prom no mājām. Nokļuvusi koledžā, uz Latviju nezvanīju mēnešus divus — tik ļoti man patika tas starptautiskais burbulis, kurā nokļuvu,» atceras Laima. Rīgas Kultūras vidusskola, kurā pirms tam viņa mācījās, Laimai arī patika, bet ASV koledžā bija iespēja izvēlēties, kādā līmenī visus priekšmetus apgūt. Mākslu Laima gribēja visaugstākajā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu