Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pirmdien Parīzē prezentētajā ANO globālajā bioloģiskās daudzveidības novērtējuma ziņojumā konstatēts, ka pasaules nesaudzīgā dzīšanās pēc ekonomiskās izaugsmes rada līdz šim nepieredzētus sugu izmiršanas draudus — izmiršana draud miljonam sugu. Sauszemes sugu skaits kopš 1900. gada samazinājies par vismaz 20%. Apdraudēti ir vairāk nekā 40% abinieku sugu, ap 10% kukaiņu sugu, gandrīz 33% koraļļu un vairāk nekā trešā daļa jūras zīdītāju. Attēlā: zeltainā lauvpērtiķa mamma ar mazuli Bristoles zoodārzā — šī ir viena no visvairāk apdraudētajām primātu sugām pasaulē. Foto — AFP/LETA

Igaunijas sabiedriskā medija Radio2 komentētājs Ahto Lobjaks ir jau otrais žurnālists, kurš medija vadībai iesniedza atlūgumu, jo nevēlas nodarboties ar pašcenzūru. 22. aprīlī atlūgumu iesniedza Postimees žurnāliste Vilja Kīslere, kura, tāpat kā Lobjaks, bija kritizējusi valdības koalīcijā esošo labējo partiju EKRE. Šīs partijas pārstāvis iepriekš aicināja par neobjektivitāti no ētera atstādināt dažus sabiedriskā medija žurnālistus. 

Pagājušajā nedēļā Igaunijas Centra partijas premjera Jiri Ratasa vadītā valdība nodeva zvērestu. To pavadīja skandāls ar EKRE pārstāvošo ministru Marti Kūziku. Dienu pēc zvēresta nodošanas ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministrs Kūziks atkāpās no amata, jo pret viņu tika ierosināta krimināllieta par iespējamu vardarbību ģimenē. Kūziks neatzīst pret viņu vērstās apsūdzības.

Svētdien Maskavas lidostā Šeremetjevo piezemējās aizdegusies Krievijas aviokompānijas Aeroflot pasažieru lidmašīna ar 73 pasažieriem un pieciem apkalpes locekļiem. No degošās lidmašīnas paguva izglābties 37 cilvēki, 41 gāja bojā. Traģēdijas iemesli pirmdien vēl nebija zināmi, bet glābēji tiek kritizēti par vēlo ierašanos notikuma vietā.

Krievijas prezidents Putins pagājušajā nedēļā parakstīja Krievijas autonomā interneta likumu, kas stāsies spēkā 1. novembrī. Opozīcija pauž bažas, ka tas varas iestādēm ļaus kontrolēt iedzīvotāju saziņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu