Ušakovs atspēko Pūci • IR.lv

Ušakovs atspēko Pūci

Nils Ušakovs. Foto — LETA
Raivis Vilūns

Rīgas mērs Nils Ušakovs sniedzis 30 lappušu garu atbildi uz VARAM pārmetumiem — lielākoties viņš tos uzskata par nepamatotiem un formālu pārkāpumu atzinis tikai divos no 12 gadījumiem. Ušakovs paziņojis, ka ministrs Juris Pūce ar viņu politiski izrēķinās, kas tiesiskā valstī neesot pieļaujams.

Ušakovs detalizēti atspēko katru pārkāpumu, ko 21. martā viņam bija izvirzījis Pūce, lai gan vispirms savā vēstulē norāda, ka vairums kritikas vispār neattiecas uz pašreizējo domes sasaukumu, kas ievēlēts tikai 2017. gadā. Vairākos gadījumos Ušakovs norāda, ka pati ministrija nespēj nosaukt konkrētus likumpārkāpumus, piemēram, gadījumā ar revidenta izvēli Rīgas Satiksmei, domes sēžu sasaukšanu vēlu vakarā vai naktī, valsts piešķirto sabiedriskā transporta kompensāciju kontroli.

Par finansiāli smagākajiem pārmetumiem — ka mērs nav nodrošinājis, lai domes Īpašuma departaments pēc būtības izvērtē 75,8 miljonus vērto Solaris autobusu iepirkumu 2013. gadā un ūdeņraža trolejbusu iegādi 2016. gadā, jo ārkārtas sapulce par šiem jautājumiem notikusi jau vienas vai divu dienu laikā pēc sasaukšanas, — Ušakovs atzīst, ka termiņos pieļauts formāls procedūras pārkāpums. Vienlaikus mērs uzsver, ka lēmuma pieņemšanai informācijas bijis pietiekami un departamenta viedoklis tāpat esot tikai konsultatīvs.

Uz būtisko pārmetumu, ka Ušakovs pieļāvis domes mantas samazinājumu, jo 2016. un 2017. gadā 30 miljoni eiro ieguldīti nevis RS pamatkapitālā, bet iegrāmatoti kā citi ieņēmumi, mērs norādījis, ka ietekme uz uzņēmuma pašu kapitālu ir vienāda abos gadījumos, turklāt neatbilstošu uzskaiti nav pārmetuši ne Deloitte revidenti, ne Valsts kontrole. Tāpat VK nepārmetot arī no autostāvvietām ieņemto deviņu miljonu eiro neuzskaitīšanu vai pazušanu, tāpēc ministrijas kritika par necaurskatāmu uzskaiti esot nepamatota.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu