«Sāksim ar sevi» • IR.lv

«Sāksim ar sevi»

Sandis Ģirģens. Foto — Lauris Aizupietis
Indra Sprance

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV) par savu mērķi politikā uzskata attīstīt Latviju «pēc Singapūras modeļa — no korupcijas perēkļa līdz ekonomiskai spēkstacijai»

Liekot lietā ilgo advokāta pieredzi, Sandis Ģirģens ministra amatā ielēcis enerģiski, tomēr par klātienes interviju viņu nākas īpaši pārliecināt. Gadiem nerisinātās iekšlietu problēmas viņš salīdzina ar nolaistu komunālo dzīvoli, kura remontam vienmēr trūkst līdzekļu. Kur dabūt naudu, skaidras atbildes vēl nav — runāšot ar valdības kolēģiem, ka valsts iekšējai drošībai jābūt pirmajai prioritātei. Tieši cīņu pret ekonomisko noziedzību un korupciju viņš uzskata par būtiskāko risinājumu, kā stiprināt Latvijas turīgumu. Jau pirmajās divās nedēļās pats esot sniedzis Iekšējās drošības birojam informāciju par iespējami negodprātīgām iekšlietu sistēmas amatpersonām, kuras vajadzētu pārbaudīt.

Iesaistoties politikā, jūs vēlējāties būt iekšlietu ministrs, vai tas nejauši sanāca?
Tas bija apzināts solis. Man ir 20 gadu pieredze tieslietu, iekšlietu sistēmā. Redzu, kādi procesi nestrādā, tāpēc vēlos izmantot savu pieredzi, lai uzlabotu šo sistēmu kopumā.

Kā izlēmāt, ka iesaistīsities politikā?
Kad redzi, ka sistēma faktiski cenšas lauzt cilvēkus un nav spējīga mainīties, tad ir jānāk pašam un jādara.

Ko gribat izdarīt kā iekšlietu ministrs?
Būtiskākais ir izmeklēšanas kvalitātes paaugstināšana. Kriminālprocesam ir jābūt vienkāršam, efektīvam. Jāstrādā pie kadru politikas, jāceļ kvalifikācija. Jāsamazina tā saukto tumšo kriminālprocesu skaits. Ir ļoti liels kriminālprocesu uzkrājums, kuros vairs nenotiek izmeklēšanas darbības, un tomēr tie stāv uz izmeklētāja galda — tas ir jāizbeidz. Jāsakārto ekspertīzes. Jāpārskata atlīdzības sistēmas nevienlīdzība. Mazs piemērs — starp robežsargiem un NBS karavīriem atšķirība ir 20% bez piemaksām, un ir skaidrs, ka jaunie cilvēki izvēlēsies NBS. Tas pats attiecas uz izmeklētājiem. Valsts vairāk pievēršas tiesnešu, prokuroru atalgojuma celšanai, bet ir jāsaprot, ka viss sākas no pirmstiesas izmeklēšanas procesa. Sistēma ir jāskatās kopsolī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu