Lūk, tādi banāni... • IR.lv

Lūk, tādi banāni…

Kokaīns bija paslēpts banānu kastēs. Foto — Valsts policija/LETA
Baiba Kļava

Rekordlielā kokaīna krava ir jau trešais miljonos mērāmais narkotiku tranzīta gadījums, ko policija atklājusi pēdējos gados

Nost no cilvēku acīm, vecas padomju cūku fermas ķieģeļu korpusā tikai vienu nakti pārlaida lielākā narkotiku krava Latvijas vēsturē, ko policijai izdevies pieķert. Paslēptas banānu kastēs, gandrīz divas tonnas augstvērtīga kokaīna briketēs 65 miljonu eiro vērtībā bija atceļojušas no Ekvadoras, lai turpinātu gaitu uz Krieviju vai vēl tālāk, bet 8. janvāra rītā specvienība Omega ieradās Kokneses novada Mazkārklu saimniecībā un slepeno kravu konfiscēja. Aizdomās par narkotiku pārvadāšanu un glabāšanu lielos apmēros policija aizturēja piecus cilvēkus, starp viņiem arī bijušo policistu, kas iesaistījies transporta biznesā.

«Pazūd» četri kilogrami

Kad Ir ierodas Mazkārklos piektdien, visa apkārtne ir tīra un balta — pamatīgi sasnidzis. Nomaļā saimniecība iekārtojusies starp Daugavu un Kokneses—Pļaviņu šoseju aptuveni 100 kilometru attālumā no Rīgas. Sastaptie kaimiņi rausta plecus, un neviens nespēj noticēt, ka rosīgais Mazkārklu saimnieks Andris Elsts tiešām būtu iesaistījies tik milzīgā afērā.

Andri Elstu līdz ar krustdēlu  Edgaru Elstu un agrāko policistu Agri Vaivodu, kurš darbojies transporta firmā JS Products, tiesa ir paturējusi apcietinājumā. Divi citi aizturētie — saimniecības palīgstrādnieki — pēc nopratināšanas ir palaisti brīvībā. Iespējami iesaistītās transporta firmas īpašnieks Jānis Skrabāns specoperācijas brīdī bija atstājis valsti, par viņa statusu šajā lietā policija ziņas nesniedz.

Lai gan par milzīgās narkotiku kravas aizturēšanu Latvijas likumsargi ziņoja tikai 14. janvārī, Ekvadoras policija jau 9. janvārī — dienu pēc operācijas īstenošanas — atklāja notikušā detaļas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu