Nākamā pietura... cietums? • IR.lv

Nākamā pietura… cietums?

2
Apcietinātie. Leons Bemhens, Rīgas Satiksmes valdes priekšsēdētājs; Māris Martinsons, uzņēmējs, iespējamais shēmas organizators; Igors Volkinšteins, Rīgas Satiksmes Iepirkumu daļas vadītājs, savedējs starp ražotājiem un kukuļa pēdu slēpējiem; Vladislavs Kozaks, Škoda Transportation komercdirektors; Aleksandrs Krjačeks, Gods kalpot Rīgai biedrs un aktīvs ziedotājs, caur viņa kontrolēto firmu, visticamāk, izgājusi kukuļu nauda; Edgars Teterovskis, uzņēmējs, ar viņu saistītas firmas, iespējams, izfiltrējušas kukuļu naudu par neesošiem pakalpojumiem. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Seši apcietinātie, no amata atkāpies ilggadējais vicemērs Andris Ameriks un likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu — tik pamatīgi galvaspilsētu ir satricinājis KNAB kriminālprocess par korupciju Rīgas Satiksmes iepirkumos

Stāvot blakus Ziemassvētku eglītei pie sava kabineta durvīm, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs tomēr neizskatās svinīgi. «Tīri cilvēcīgi — man viņa ir žēl,» mērs saka dažas minūtes pēc sava vietnieka Andra Amerika atkāpšanās no amata pirmdienas rītā. Pats Ameriks uz žurnālistu jautājumiem atsakās atbildēt. Pēc svētdien medijos paziņotā, ka kratīšana notikusi ne tikai Amerika darbavietā domē, bet arī mājās, steidzīgi sasauktā preses brīfingā viņš «apdraudētās reputācijas» dēļ atsakās no vicemēra amata, bet patur deputāta mandātu un ienesīgo posteni Rīgas brīvostas valdē, kur viņa ienākumi ir pusotru reizi lielāki nekā domē. Apliecinājis, ka nekādi nav saistīts ar Rīgas Satiksmes (RS) iepirkumiem un vispār nav darījis neko nelikumīgu, viņš apstiprina arī to, ka ilgstoši pazīst šobrīd KNAB kriminālprocesā apcietināto uzņēmēju Māri Martinsonu, un tieši šo pazīšanos arī nosauca par cēloni visām pret viņu vērstajām aizdomām.

RS kapitāldaļu turētājs gan ir pats Ušakovs, nevis Ameriks, taču pilsētas galva par atkāpšanos ij nedomā — ja valstī nav valdības un jaunā budžeta, vismaz pašvaldībā vajagot stabilitāti. Dažu dienu laikā Ušakovs jau divreiz ir saņēmis domes kolīcijas atbalstu: piektdien paša sasauktajā «uzticības balsojumā» un otrdien opozīcijas rosinātajā, nesekmīgajā mēra atlaišanas mēģinājumā. Saskaņas un Gods kalpot Rīgai vairākums domē tiešām ir nesatricināms, vienīgās izmaiņas — par Ušakova vietnieku Amerika vietā ievēlēts viņa partijas biedrs Oļegs Burovs.

Par aizdomīgi dārgajiem RS iepirkumiem Ir un citi mediji ziņojuši jau pirms vairākiem gadiem, tomēr Rīgas mēru aizvadītās nedēļas notikumi esot pilnīgi pārsteiguši. «Vobšem, pateikšu atklāti. Kā man varēja ienākt prātā, ka tādas pasaules mēroga kompānijas kā Škoda un Solaris varētu teorētiski vai praktiski — to redzēsim pēc izmeklēšanas — iesaistīties tādās aktivitātēs,» Ušakovs saka tā, it kā nekad nebūtu dzirdējis par KNAB jau agrāk atklātajiem kukuļiem vai katrā Rīgas sabiedriskā transporta iepirkumā. No 2001. līdz 2006. gadam četros iepirkumos, kuru kopējā vērtība pārsniedz 123 miljonus eiro, kukuļos tika samaksāti 5,3 miljoni. Tajā skaitā arī Solaris autobusu iepirkumā. Tolaik Rīgu stūrēja cits sociāldemokrāts Gundars Bojārs, bet Rīgas Satiksmē tāpat darbojās šobrīd apcietinātie uzņēmuma pārstāvji Igors Volkinšteins un Leons Bemhens. Kopš Ušakova nākšanas pie varas iepirkumu summas ir stipri vien augušas, un šomēnes KNAB veiktās aizturēšanas stiprina aizdomas, ka līdzi auguši arī kukuļu miljoni.

Shēmotāji

Jaunais skandāls saistīts ar trim sabiedriskā transporta iepirkumiem, kas slēgti Ušakova laikā par vairāk nekā 270 miljoniem eiro — 2016. gadā izsludināto konkursu par 20 zemās grīdas tramvaju iegādi un diviem 2013. gada konkursiem par 125 trolejbusiem un 175 autobusiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu