Slima politika • IR.lv

Slima politika

3
Pauls Raudseps

Lai samazinātu nodokļus turīgajiem, naudu veselībai meklēs nabadzīgo kabatās

Kas ir veselības aprūpes sistēmas reformas mērķi? Vai panākt iedzīvotāju dzīvildzes pieaugumu? Latvijā cilvēka vidējais mūža ilgums ir zemākais ES. Vai nodrošināt, lai dzimst veseli bērni? Pēdējos gados statistika uzlabojusies, tomēr Latvijā vēl aizvien ir septītais augstākais zīdaiņu mirstības rādītājs ES. Vai mazināt galvenos nāves cēloņus? Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir daudz augstākā nekā citās OECD valstīs. Mirstība no vēža šajās valstīs kopš 2000.gada ir samazinājusies, bet Latvijā tā ir pieaugusi. Vai ierobežot transmisīvo slimību izplatību? Pērn Latvijā bija lielākais jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaits Eiropā.

Liktos, kas veselības aprūpes sistēmas reformas svarīgākais mērķis būtu uzlabot šos bēdīgos rādītājus, taču nav dzirdēts, ka par tiem satrauktos valdības vadītājs Māris Kučinskis vai viņa finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (abi ZZS).

Vispār viņi ļoti nelabprāt runā par veselības aprūpi, taču, ja šim netīkamajam priekšmetam tomēr pieskaras, tad interese ir tikai viena – nauda. Precīzāk – kā nodrošināt, lai veselības aprūpes sistēmai iedotu pēc iespējas mazāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu