Pa pēdām Jāņonkulim • IR.lv

Pa pēdām Jāņonkulim

2
Meklēšana Egļupes mežā. Sniega sanesums teorētiski var būt kamolā sarāvies cilvēks. Vērīgi jāskatās, vai neieraudzīsim kādu apģērba detaļu.
Ieva Puķe

Septiņu gadu laikā Bezvēsts.lv atradusi 80 cilvēkus. «Draugi teica, ka es esmu kukū. Tagad viņi domā citādi,» secina organizācijas dibinātājs Aleksandrs Faminskis

Šodien meklējam vecu cilvēku. Uzdevums ir atrast dzīvu vai mirušu, tātad jums ir jābūt morāli gataviem. Otrs uzdevums ir nepazust un netraumēties. Mežā iesim ķēdītē, grupas vadītāji noteiks attālumu, tas būs 5-10 metri, – ar īsu uzrunu pagājušo svētdien plkst. 10 sākās Bezvēsts.lv glābšanas akcija. Mums jāpārskata katrs kvadrātmetrs, meklējot ainavā neiederīgus elementus. 

Egļupē, bijušās Rīgas Vagonbūves rūpnīcas vasarnīcu ciematā Inčukalna novadā, no 86 brīvprātīgo pulciņa iepriekš nav bijis gandrīz neviens. Drēgns, puteņo. Meža ielokā sniegs ir noturējies arī janvāra atkusnī, upīte, kas šķērso ciema teritoriju, gan plūst neaizsalusi. Vienādās līnijās sabūvētu ēku puduris dzelzceļa malā ir daļēji apdzīvots visu gadu, bet rosība ārā maza. Neviens precīzi nevar pateikt, tieši kurā dienā no baltās mājiņas Vārnu ielā pazuda 74 gadus vecais Jānis Slogs. Pensionārs pēc draudzenes nāves dzīvoja viens ar sunīti. Māsai Rīgā ar viņu neizdevās sazināties 30. janvārī. Nelāgu aizdomu mākti, nākamajā dienā radinieki aizbrauca uz Egļupi, uzreiz arī uzrakstīja iesniegumu policijai. 

Katru dienu ziņu portālos jauna informācija par kāda cilvēka pazušanu – tāda bija realitāte 1. februārī, kad Jāņa Sloga meklēšanu izsludināja nevalstiskā organizācija Bezvēsts.lv. Tās vadītāju Aleksandru Faminski (48) ceturtdienas pēcpusdienā sazvanīju ceļā uz Bausku, kur komanda devās meklēt 14 gadus veco Kristapu Zariņu, kas iepriekšējā vakarā nebija pārnācis no skolas. Līdz ar skumjo ziņu par mirušā Kristapa atrašanu, kurā nopelni bija gan Bezvēsts.lv, gan Valsts policijas Bauskas iecirknim, sociālajos tīklos izplatījās izmisīgs 41 gadu vecā rīdzinieka Kaspara Pogas māsas palīgā sauciens – brālis nav atgriezies mājās, runājis par pašnāvību. Šo lūgumu reģistrēja arī Bezvēsts.lv.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu