Aplama dievināšana? • IR.lv

Aplama dievināšana?

6
Romas pāvests Jānis Pāvils II ar Māti Terēzi 1986. gadā, apmeklējot Kolkatu. Tagadējais pāvests Francisks I pasludinās viņu par svēto, jo mūķenes klātbūtnē savulaik esot piedzīvoti dažādi brīnumi, piemēram, kādai indietei pēc Mātes Terēzes pieskaršanās pilnībā izzudis liels un mokoši sāpīgs vēdera audzējs.

Mises, aizlūgumi, izstādes un pat mūzikls – tik vērienīga programma ieplānota Vatikānā, kur 4. septembrī svēto kārtā tiks iecelta Māte Terēze. Taču kāds indietis jau vairākus gadus cenšas pierādīt: mīts par žēlsirdīgo sieviņu ir pārspīlēts

Apgāzt globālo priekšstatu par miera, ticības un žēlsirdības ikonu ne katram ir pa spēkam. Iespējams, to vispār nav iespējams izdarīt. Taču viens cilvēks nevēlas nolaist rokas. Arups Čaterdži ir viens no skaļākajiem Mātes Terēzes kritiķiem un to dara jau vairākus gadus.

58 gadus vecais ārsts piekrīt, ka viņš savā apņēmībā ir vientuļnieks. «Kas tad es esmu? Viens pats indietis,» saka Čaterdži. «Taču esmu tam veltījis daudz laika.»

Viņu kaitina gan tas, kāds priekšstats par Māti Terēzi izveidojies Rietumos, gan tas, kāds patiesībā bijis viņas darbs. Čaterdži dzimis Indijas ziemeļaustrumu pilsētā Kolkatā (agrāk – Kalkuta). Tieši tur albāņu izcelsmes ticības māsa 1950. gadā nodibināja Žēlsirdības misionāru reliģisko ordeni, lai sniegtu palīdzību «trūcīgākajiem no trūcīgajiem». 1979. gadā viņa par to saņēma Nobela Miera prēmiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu