Rāmi, lēnām • IR.lv

Rāmi, lēnām

2
ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis un Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pēc 25. janvāra tikšanās par atbildības jomu sadalījumu nākamajā valdībā.
Indra Sprance

Valdības veidošanā pēc amatu dalīšanas vētras plāno pievērsties precīzai mērķu definēšanai

Pamatīgi un bez steigas – tā var raksturot premjerministra kandidāta Māra Kučinska (ZZS) stilu jaunās valdības veidošanā. Punktu sarunām par atbildības sfēru sadali starp koalīcijas partneriem – paša pārstāvēto ZZS, Nacionālo apvienību un Vienotību – Kučinskis iecerējis pielikt ceturtdien, dienā, kad iznāk šis žurnāla numurs. Tas ir divas nedēļas pēc tam, kad Valsts prezidents viņam uzticēja šos pienākumus, bet balsojums Saeimā par uzticību jaunajam kabinetam plānots vēl pēc divām nedēļām, 11. februārī. Kāpēc vajadzīgs tik ilgs laiks? «Tāpēc ka negribu, lai sadala amatus atsevišķi ministri, kuri domās, ka varēs trīs gadus sēdēt. Man ir nepieciešams koalīcijas līgums, nepieciešama deklarācija un nepieciešams vienoties, kā tas mehānisms strādās,» saka Kučinskis.

Nav jau tā, ka viss notiek gludi un raiti. Vislielākā aizķeršanas bijusi sarunās ar Vienotību. Sākotnēji Kučinskis apzināti ieturēja pauzi pirms šīm sarunām, «lai noskrien dusmas» par zaudēto iespēju veidot valdību. Taču arī pēc nedēļas politiķu savstarpējā komunikācija vairāk atgādināja kaulēšanos tirgū ar domu, ka līdz darījumu īstajai cenai vēl pamatīgi jāpacīnās. Kučinska piedāvājums Vienotībai paredz partijai uzticēt atbildību par piecām ministrijām – Iekšlietu, Ārlietu, Ekonomikas, Izglītības un zinātnes un Labklājības, savukārt Vienotība lielāku interesi izrādīja par Satiksmes un Tieslietu ministriju. Partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars skaidro, ka par satiksmes jomu interese esot bijusi Vienotības reģionālo nodaļu biedriem, bet attiecībā uz tieslietām Vienotība gribējusi apliecināt, ka tiesiskuma jautājumi joprojām tai esot svarīgi. Taču šajā jautājumā Kučinskis palika nepiekāpīgs – Satiksmi pārraudzīs ZZS, bet tieslietas turpinās kūrēt NA. Kampars apliecina, ka nekādu sarkano līniju partijai nav, Vienotība vēlas strādāt valdībā un ir atvērta piedāvājumiem, taču vēlas saņemt mandātu skaitam atbilstošu piedāvājumu. Partijas vienotību jautājumā par to, ka Kučinskim vajadzētu uzlabot piedāvājumu, apstiprina arī tā dēvēta liberālā sešinieka deputāte Ilze Viņķele. «Vienotības frakcijā ir 23 deputāti. Šobrīd tā ir vienīgā atbilde,» saka Viņķele. Viņa arī atzīmē, ka Vienotības frakcijā ir «dominējošā līnija, ka partijai ir jābūt valdībā un sarunas nebūtu jāaizlaiž strupceļā».

Cīņa par amatiem

Kučinskis meklē risinājumus partiju vēlmju līdzsvarošanai. «Man nevajag tādu ļoti neapmierinātu partneri, ar ko kopā cīnīties, tāpēc šajā virzienā es domāju,» saka premjera amata kandidāts. Kā domstarpības iecerēts risināt, otrdien vēl netop zināms – sarunas turpinās krustu šķērsu, taču nekādas būtiskas izmaiņas Kučinskis atbildības sfēru pārdalē vairs neplāno piedāvāt. «Es neesmu motivēts taisīt kaut kādas pārdales. Tas uzreiz visu izjauktu,» skaidro premjera amata kandidāts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu