Ilze Egle, butafore un metāliste • IR.lv

Ilze Egle, butafore un metāliste

4
Latvijas Nacionālās operas un baleta butafore Ilze Egle ar flamingo maskām, kas liekamas nevis uz sejas, bet uz rokām. Ilzei aiz muguras plauktos glabājas visu masku atlējumi ģipsī vai mālā.
Gunita Nagle

 

Nacionālajā operā un baletā nav otras izrādes, kurā būtu tik daudz masku, cik atjaunotajā Putnu operā. Par laimi, vairums masku, tērpu un scenogrāfijas saglabājies no 2000.gada iestudējuma, tomēr butaforei Ilzei Eglei (28) un četriem viņas kolēģiem tik un tā bija daudz darba: no jauna vajadzēja veidot nez kur noklīdušās zvirbuļu un bezdelīgas maskas, daudziem putniem bija jāatjauno knābji, acis un paplukušie spārni. No jauna Ilze ar kolēģiem «izaudzēja» puķkāpostu, kura darināšanai pagāja vairāk nekā nedēļa. 

Viņa Mākslas akadēmijā studē metālmākslu un specializējas rotu dizaina veidošanā, tāpēc kolēģi Ilzi sauc par metālisti un uztic viņai gan smagākos, gan smalkākos darbus. Kopā ar priekšnieku Vili Petku, ražena auguma mutīgu vīru, kurš par padotajiem, kuri visi vēl ir studenti, rūpējas kā par bērniem, Ilze no kanalizācijas caurulēm ir cēlusi guļbūvi operas Dievu mijkrēslis izrādei. Bet viņa arī no plastmasas, stikla un lētiem akmentiņiem ir izgatavojusi simtiem kroņu, auskaru, kaklarotu un sprādžu, kas uz skatuves mirdz kā dārgas rotas. 

«Mums jāmāk strādāt ar jebkuru materiālu: koku, stiklu, dažādiem metāliem, stikla šķiedru, līmēm un audumiem,» saka Ilze, kura iemanījusies kā burve no nekā uzburt pasakainu pasauli. Visbiežāk tam noder putuplasts un montāžas putas. Rīgas Baltajā namā Ilze guvusi ne tikai iemaņas darbā ar dažādiem materiāliem un instrumentiem, bet arī daudz iedvesmas Mākslas akadēmijas darbiem. «Pagājušajā gadā pabeidzu studiju gadu ar rotu kolekciju, kuras veidošanā iedvesmojos no operas izrādes Seviljas bārddzinis. Tas ir viens no maniem mīļākajiem iestudējumiem. Smieklīga, krāsaina, jautra izrāde ar humoru,» saka Ilze. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu