Justs Celms, koristu kustinators • IR.lv

Justs Celms, koristu kustinators

3
Atceroties mēģinājumus, Justs atzīst — kājas trīcēja, tūkstošu priekšā stāvot. Koncertā vairs ne!
Zane Mače

 

Justs Celms skaļi smejas, runājot par ažiotāžu, kas Latvijas Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā un pēc tiem sacelta ap viņu. 23 gadus vecais medicīnas students Mežaparkā bija deju virsvadītāja Jāņa Purviņa asistents. Justs pats izdomājis sava amata nosaukumu – kustinators.

Harismātiskais puisis dejo Purviņa vadītajā tautas deju ansamblī Līgo. Kad ansambļa vadītāju uzaicināja būt par Mežaparka programmas virsvadītāju, viņš Justam piedāvājis palīga vietu. «Deju pasākumos biju asistējis, ar koriem strādājis nebiju,» par avantūru stāsta puisis. Koristus vajadzēja iekustināt deviņās dziesmās, pirms tam Justs iemācījās Purviņa izdomātās kustības. «Ar lielajām masām tas izskatījās fenomenāli, vienam pašam – tizli,» saruna ar Justu paiet vienos smieklos. Pirmajā mēģinājumā viņu pieteica, sakot – būs dziesma, un Justs vajadzīgajā brīdī parādīs, kā koristiem jākustas. «Tad Mežaparkā bija klusums, skanēja fonogramma, un es rādīju.» Vēlāk mēģināts kopā ar diriģentu, orķestri un koristu dziedāšanu.

Vai jauniešus bija viegli iekustināt? «Ārprātīgi viegli! Ārprātīgi pavilkās,» puisis joprojām ir sajūsmā par piedzīvoto. Dažas mēģinājumu dienas bija apmākušās, vienā lijis, bet dziedātāji bija gatavi sekot Justa kustībām arī sliktos laikapstākļos. «Ātri, produktīvi, ļoti skaisti, lieliskā kvalitātē,» koristu izturību slavē puisis. Kustību ziņā grūtākā bijusi dziesma Kā tevi sauc?. Tas ir arī Justa mīļākais svētku gabals. Dziedātājiem bija krietni  jāizkustas. «Korim, cik vietiņa ir, jāgriežas četras reizes ap sevi, jākustas gan ar gurniem, gan ar pleciem, jāceļ viena roka, beigās jāliek abas rokas uz sirds. Tik daudz kustību!» Šaurība neesot bijusi šķērslis, viss izdarīts, kā nākas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu