Draudīgā fona mūzika • IR.lv

Draudīgā fona mūzika

4
Pauls Raudseps

Kārtējais krīzes saasinājums. Nauda beigusies, Grieķijai draud drīzs bankrots

Rēķins klāt, un tas nav mazs. Grieķijai piektdien, 5.jūnijā, jāpārskaita Starptautiskajam Valūtas fondam 303 miljoni eiro, un tas ir tikai pirmais no nākamajās divās nedēļās gaidāmajiem četriem maksājumiem starptautiskajai finanšu organizācijai. To summa ir 1,6 miljardi eiro.

Grieķijai tādas naudas nav. Lai veiktu iepriekšējo 770 miljonu eiro maksājumu SVF maijā, valdības locekļiem bija gandrīz vai jāpārmeklē skapjos pakārto žakešu kabatas un vēl katram jāpaskatās zem savas mašīnas sēdekļiem, vai tur nemētājas kādas liekas monētas. Nu, varbūt tas ir nedaudz pārspīlēti, taču tajā laikā dotais rīkojums pašvaldībām, universitātēm un slimnīcām pārskaitīt visus savus līdzekļus valdībai ir nepārprotams signāls, ka valsts naudas lādē gaudo tukšums. Turklāt kopš kreiso populistu partijas Syriza nākšanas pie varas nodokļu disciplīna krietni pasliktinājusies, jo daļa iedzīvotāju cer uz jaunās valdības solīto nodokļu amnestiju, bet citi aiz bailēm no straujas krīzes saasināšanās nevēlas no savas naudas šķirties. Nodokļu ienākumi gada pirmajā ceturksnī par kādiem 700 miljoniem eiro jeb 7% atpalika no plāna, un Grieķijas valsts kase saglabā spēju izmaksāt pensijas un ierēdņu algas tāpēc, ka nemaksā uzņēmējiem par piegādātajām precēm.

Ja Atēnas nepanāks vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, kaut kad šomēnes notiks Grieķijas defolts – parāda neatmaksāšana. Tas savukārt radītu lielu risku, ka valsts būs spiesta izstāties no eirozonas – notiktu bieži piesauktais Grexit (no Greek exit – Grieķijas iziešana).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu