Kādam jābūt prezidentam? • IR.lv

Kādam jābūt prezidentam?

3

Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšana oficiāli startē šonedēļ, bet žurnāls Ir turpina publicēt sabiedrībā pazīstamu cilvēku viedokļus par šo izvēli

Ja man kāds vaicātu par iespējami labāko Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, es teiktu, ka tai būtu jābūt loterijai. Portālā Manabalss.lv ļaujam nācijai izvēlēties 100 iespējamos amata kandidātus un tad lozējam. Mēs noteikti iegūtu ne sliktāku prezidentu kā Andris Bērziņš. Veids, kā pašlaik tiek ievēlēts Valsts prezidents, ļoti līdzinās ložu vilkšanai vai pudeles griešanas spēlei, kurā vērtībām, politiskiem argumentiem, pieredzei, talantiem un oratora spējām nav gandrīz nekādas nozīmes. Visu nosaka tas, kā prezidenta amata kandidātu pasniedz viņu atbalstošie Saeimas deputāti, un tas, vai viņa atbalstītāji var sarunāt ievēlēšanai nepieciešamās balsis. Nedaudz bezcerīgi tas viss izskatās.

Pašlaik šķiet, ka 3.jūnijā turpināsies pudeles griešana, kurā izlozētais prezidents diez vai šķitīs labākais iespējamais valsts vadītājs. Tomēr, ja es varētu izvēlēties valsts vadītāju, mans prezidents būtu tas, kurš plašo un globālo pasauli redz kā iespēju, nevis apdraudējumu Latvijai. Es gribētu, lai prezidentam ir svarīgas ne tikai preambulas vērtības; viņa mērķim būtu jābūt visu Latvijas iedzīvotāju garīgai un ekonomiskai labklājībai. Prezidentam ar viņam pieejamajiem varas instrumentiem būtu jāveicina reformas izglītībā un zinātnē, kā arī veselības sistēmā. Latvijai ir nepieciešams enerģisks un dinamisks līderis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu