«Nebrīnies, ja dabūsi pa purnu» • IR.lv

«Nebrīnies, ja dabūsi pa purnu»

6
KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča pirms valdības sēdes asi uzbruka Delnas vadītājam.
Indra Sprance

Nevainīga vārdu apmaiņa starp Delnas un KNAB vadību pirms valdības sēdes pārvēršas negantos draudos, kuru izvērtēšana nodota Drošības policijai

Sākumā likās smieklīgi, bet vēlāk palika bail, atminas biedrības Sabiedrība par atklātību Delna vadītājs Gundars Jankovs. Tā bija trešdiena, 22.aprīlis. Pārcelta Ministru kabineta sēde, kurā plānots izskatīt jauno Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumprojektu. Uz sēdi pulcējušies KNAB, nevalstisko organizāciju pārstāvji, arī Delnas vadītājs un KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča. Valdības ēkā gaidītāji pirms sēdes īsinājuši laiku, un Jankovs nolēmis aprunāties ar KNAB priekšnieka vietnieci. Taču pretī saņēmis dubļu šalti. «Viņa bruka virsū. Sākumā tas bija par organizāciju, ka esam pērkami, vienas partijas kabatas organizācija,» atstāsta Jankovs. 

Nevienu partiju vārdā Jurča neesot nosaukusi, bet viņš pieļauj, ka domāta Vienotība. «Tad pārmetās uz mani – ka es tāds pats pērkams, neturu savus solījumus, ka atbalstīju KNAB likumprojekta virzību, bet tagad bremzēju,» turpina Jankovs un norāda, ka tas neatbilst patiesībai – Delna atbalsta jauno likumprojektu, kas paredz stiprināt biroja neatkarību, taču uzskata, ka par virkni būtisku jautājumu vēl nepieciešamas diskusijas. «Tad viņa sāka personiski uzbrukt. Teica: es tevi iznīcināšu, es pret tevi savākšu vai vācu [informāciju], un es to izmantošu izdevīgā brīdī,» turpina Jankovs. Viņš atbildējis, ka nezina, ko par viņu varētu savākt, taču, ja Jurčas rīcībā ir kāda informācija par iespējamām nelikumībām, lai nekavējoties vēršas tiesībsargājošajās iestādēs. Ar to gan neesot bijis gana – KNAB priekšnieka vietniece pavēstījusi, ka Jankova «karjerai ir pārvilkta strīpa» un «nebrīnies, ja tu par savām darbībām uz ielas dabūsi pa purnu, tu neapzinies, ar ko esi sapinies, kur iesaistījies!».

Sākotnēji Jankovs šo uzbrukumu neesot uztvēris kā draudus, bet «otrā, trešā dienā man reāli bail palika, par sevi, par ģimeni – man ir mazs bērns», stāsta Delnas vadītājs. Viņaprāt, nav normāla situācija, ja augsta KNAB amatpersona draud pretkorupcijas organizācijas vadītājam par to, ka biedrība paudusi tai nepieņemamu viedokli. «Viņa ir KNAB smadzenes. Ja ir šādas smadzenes, tad iedomāsimies, kas notiek KNAB,» saka Jankovs. Viņš vēlas notikušā objektīvu izvērtēšanu «un lai sabiedrība [par to] zina». Mērķis neesot vērsties pret Jurču, bet nodrošināties, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos un «lai justos droši, lai mana ģimene tā justos». «Neesmu drošs, vai viņa nevar samaksāt bomzīšiem pa pieciem eiro, lai man uzkluptu uz ielas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu