Radars Pasaulē • IR.lv

Radars Pasaulē

7
Lai ieinteresētu potenciālos pircējus, izsoļu nams Christie’s sācis Pablo Pikaso gleznas Les Femmes d’Alger (Version ‘O’), kas tapusi 1955.gadā, pasaules apceļošanas turneju. Tiek prognozēts, ka 11.maijā Ņujorkā plānotajā izsolē tā uzstādīs jaunu cenas rekordu, pārspējot Frensisa Bēkona darbu Trīs Lukiāna Freida portreti, kas pirms diviem gadiem tika pārdots par 142 miljoniem ASV dolāru

Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone (67) paziņojusi par nodomu kandidēt 2016.gada prezidenta vēlēšanās. Aptaujas liecina, ka pagaidām viņa ir pārliecinoša līdere Demokrātu partijas nominācijas  iegūšanai. 2008.gadā Klintone šajā kandidātu atlases procesā zaudēja pašreizējam prezidentam Barakam Obamam.

Grieķijas valdība iekļāvusies termiņā un Starptautiskajam Valūtas fondam savlaicīgi atmaksājusi daļu aizdevuma – 450 miljonus eiro. Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis apstiprinājis, ka Grieķija ievēros parādsaistības, un noraidījis bažas, ka tā varētu pasludināt parādu maksātnespēju.

Ukrainas parlaments aizliedzis visu veidu «totalitāro komunistisko un nacistisko režīmu» propogandu Parlaments 8. maiju noteicis par visu Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu, bet 9.maijs tiks atzīmēts kā uzvaras diena pār nacismu. Parlaments arī pieņēmis likumu par komunistisko totalitāro režīmu represīvo iestāžu arhīvu, kas aptver laikposmu no 1917. līdz 1991.gadam, atvēršanu – valsts tagad garantē ikvienam pilsonim pieeju arhīva dokumentiem.

Pēc tam kad armēņu slaktiņa simtgades piemiņas dievkalpojumā pāvests Francisks notikušo nodēvēja par genocīdu, Turcija izsauca Vatikāna vēstnieku sniegt paskaidrojumus. Francisks norādīja, ka cilvēce pēdējā gadsimtā piedzīvojusi trīs milzīgas traģēdijas. Pirmā bija armēņu slaktiņš 1915.gadā pašreizējās Turcijas toritorijā, un tas tiek uzskatīts par «pirmo 20.gadsimta genocīdu», norādīja Francisks. Pārējos divus genocīdus «īstenoja nacisms un staļinisms».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu