Starp divām īstenībām • IR.lv

Starp divām īstenībām

2
Foto — Caro/Scanpix
Gunita Nagle

Viedierīču jeb moderno tehnoloģiju pieejamība radījusi vecākiem jaunus izaicinājumus – kā panākt, lai bērns pārāk neaizrautos ar virtuālo realitāti, turklāt būtu tur drošībā 

Kompānijas Apple izveidotājs Stīvs Džobss saviem trim bērniem izstrādāja stingrus noteikumus, lai ierobežotu laiku, ko viņi pavada pie datora. Brīvdienās un nakts laikā neviens Džobsa mājās nedrīkstēja izmantot viedierīces. Jo vairāk bērni aizrāvušies ar datoru, planšeti vai viedtālruni, jo grūtāk vecākiem izkontrolēt to lietošanas laiku un bērnu drošību. 

Lai to izdarītu, jāievēro divi svarīgi principi, saka klīniskā psiholoģe Aelita Vagale, kura jau vismaz desmit gadus palīdz ģimenēm ar bērniem, kuriem ir dažādas atkarības, arī datoratkarība. 

Pirmais: datoram jākļūst par bērna laika kavēkli tikai tad, ja viņš pirms tam ar vecāku palīdzību atradis citus aizraujošus hobijus, kuri spēj emocionālā ziņā konkurēt ar datorspēles radītām izjūtām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu