No saitēm līdz dzintara diegam • IR.lv

No saitēm līdz dzintara diegam

5
Tonus Elast valdes priekšsēdētāja Dace Mihņenoka.

Pirms 20 gadiem sācis ar elastīgo saišu ražošanu, Nīcas novada uzņēmums Tonus Elast pašlaik uz 30 valstīm eksportē 180 dažādu medicīnas produktu un tēmē uz iekļūšanu augstākajā pasaules līgā

Pērn decembrī Tonus Elast saņēma Latvijas Eksportpadomes apbalvojumu Latvijas Eksportprece 2014, bet šogad apritēs 20 gadu kopš tā dibināšanas. «Jau sākot darbību, uzņēmums pamatā tika orientēts uz eksportu,» saka valdes priekšsēdētāja Dace Mihņenoka, uzsvērdama nupat priekšlaicīgi no dzīves aizgājušā uzņēmuma dibinātāja un ilggadējā vadītāja Aleksandra Čečotkina lomu tā attīstībā.

Lai gan Latvijā Tonus Elast ir septiņi specializētie firmas veikali visās lielākajās pilsētās un Rīgā pat vairāki, vietējais tirgus Nīcas novada uzņēmumam esot pārāk mazs. Šeit paliekot tikai ap 8% no saražotā. Aizvadītajā gadā uzņēmuma apgrozījums bijis ap 7 miljoni eiro, lai gan cerēts vairāk. Bet situācija Ukrainā un iedzīvotāju pirktspējas kritums Krievijā samazinājis apgrozījumu šajā reģionā gandrīz par miljonu eiro, salīdzinot ar 2013.gadu. Tāpēc intensīvi jāmeklē jauni tirgi. Apbalvojums saņemts par sekmīgu ieiešanu Indijā, Uzbekistānā, Irānā un Dānijā.

10 000 km saišu

Kā daudzi 90.gados uz padomju pieredzes tapuši uzņēmumi, arī Tonus Elast sākumā savu produkciju realizēja toreizējās NVS valstīs. Galvenokārt Krievijā, kur pārdoti 70% no saražotā. Pašlaik – ap 35%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu