Izspruks vai ne? • IR.lv

Izspruks vai ne?

5
Oktobrī Ir pētīja maksātnespējas procesu uzņēmumā Peltes īpašumi, kam piederēja miljoniem vērta zeme Ķīšezera krastā. Novembrī pie pārbaudēm ķērās Maksātnespējas administrācija un VID. Pagaidām rezultāts izskatās pēc čika, tomēr iestādes vēl nepadodas — iespējams, sekos jauns kriminālprocess
Indra Sprance

Vai valsts zobiem pārāk ciets rieksts būs divi ietekmīgi juristi Māris Sprūds un Aigars Lūsis, kuru iespējamos likumpārkāpumus saistībā ar miljoniem vērtas Ķīšezera zemes īpašnieka maiņu pērn izpētīja Ir un vētījušas vairākas iestādes?

Viens izbeigts kriminālprocess un viena pārbaude bez soda – tāda pagaidām ir likumsargu reakcija uz darījumiem Peltes īpašumu maksātnespējas procesā, ko oktobrī atklāja Ir. Bezzobainā prakse ir krasā pretstatā ar amatpersonu solījumiem cīnīties pret nelikumībām maksātnespējas administrēšanā, kas jau gadiem ir būtisks tiesiskuma kavēklis Latvijā.

Lai gan maksātnespējas administratorus uzraugošā valsts iestāde guvusi apstiprinājumu Ir atklātajam – maksātnespējas procesā daudzus miljonus vērts īpašums nonācis ar administratoru Māri Sprūdu saistītu cilvēku rokās un pastāv «pamatotas šaubas par administratora objektivitāti» -, Sprūdam tomēr janvārī izdevies izvairīties no atcelšanas likumpārkāpumu dēļ, kas būtu solis pretī sertifikāta anulēšanai. Vienlaikus izbeigts arī kriminālprocess par nepatiesām ziņām Aigara Lūša amatpersonas deklarācijā saistībā ar apjomīgiem darījumiem Peltes īpašumu sakarā. Tomēr viss vēl nav galā – Valsts ieņēmumu dienests apsver jaunu kriminālprocesu par nodokļu nemaksāšanu, bet Ģenerālprokuratūrai būs jāvērtē tiesas pārkāpumi Sprūda lietā.

Apšauba Sprūda objektivitāti

Oktobrī Ir pētīja maksātnespējas procesu uzņēmumā Peltes īpašumi, kam piederēja miljoniem vērta zeme Ķīšezera krastā. Sarežģītas darījumu virknes rezultātā administratora Sprūda pārvaldītie Peltes īpašumi pirms vairākiem gadiem atbrīvojās no savām parādsaistībām un arī no zemes – gan parādus, gan vērtīgo zemi pārņēma firmas, kurās darbojas ar Sprūdu saistīti cilvēki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu