Lielā Solvita • IR.lv

Lielā Solvita

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Balsu pirkšanas skandāls, savstarpējas intrigas un krītoši reitingi komplektā ar izbalējušiem tiesiskuma principiem – tā pēcvēlēšanu kongresu sagaida ietekmīgākā partija Vienotība. Lielākā intriga – vai septiņus gadus valdījusī līdere Solvita Āboltiņa paliks partijas priekšgalā, par spīti Vienotības vēlētāju ļoti pretrunīgajam vērtējumam?

Revolūcija tā nav. Tas ir piedāvājums ne tikai vārdos, bet arī praksē apliecināt, ka Vienotība ir demokrātisks politiskais spēks – tā valdes loceklis Andrejs Judins skaidro, kādēļ piekritis vairāku biedru ierosinājumam kandidēt uz partijas priekšsēdētāja amatu sestdien gaidāmajā kongresā. Šī ir pirmā lielā partijas biedru sanākšana kopš vēlēšanām, kas ietekmīgākajai varas partijai nesušas ne tikai 23 vietas jaunajā Saeimā, bet arī skandālus. Agrāko frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi apēno balsu pirkšanas izmeklēšana Latgalē, bet partijas līdere Solvita Āboltiņa vēlēšanās palika aiz svītras un mandātu ieguva tikai pēc tam, kad deputātam Jānim Junkuram pēc negaidītas ievēlēšanas tikpat negaidīti uzradās darba piedāvājums Honkongā, nevis Jēkabielā. Saeimā nav citas tādas partijas, kuras līderi vēlētāji vērtētu tik pretrunīgi, kā Vienotības balsotāji oktobrī novērtējuši Solvitu Āboltiņu, gandrīz vienādā skaitā savelkot plusus un svītrojot no kandidātu saraksta.

Svarīgākais jautājums, par ko partijai jālemj – kas turpmāk būs tās priekšgalā? Pašā Vienotībā pirms vēlēšanām jau pacēlās skaļas balsis, ka aplama un Eiropas demokrātiju praksei pilnīgi neatbilstoša ir gadiem īstenotā partijas taktika nošķirt partijas un valdības vadītāja amatus. Kopš 2009.gada Vienotība ir vadījusi visas valdības Latvijā, bet tās premjera kandidāts ir bijis kāds cits, nevis ilggadējā partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Arī pašlaik šī ačgārnā prakse turpinās, jo premjerministrei Laimdotai Straujumai nav ambīciju vadīt partiju, toties partijas līdere Solvita Āboltiņa vēlas savā amatā palikt. Vienotībā nav daudz cilvēku, kas spētu un gribētu viņu izaicināt. Precīzāk, pašlaik tāds ir viens – Andrejs Judins.

Judins ir krimināltiesību eksperts, Saeimā ievēlēts no Rīgas saraksta jau otro pilnvaru termiņu. Politikā ienācis uz ārkārtas vēlēšanu viļņa, 2011.gadā iestājoties Sabiedrībā citai politikai un tā papildinot Vienotības rindas. Šoruden savācis vairāk nekā 14 tūkstošus plusu un no piektās vietas pakāpies uz otro uzreiz pēc Rīgas saraksta līdera, ārlietu ministra Edgara Rinkēviča. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu