Eksperiments ar Eiropu • IR.lv

Eksperiments ar Eiropu

3
Kārlis Krūmiņš izrādē Eiro vīzija iemiesojies Beļģijas dziedātāja lomā.

Šengenas zonas spožums un posts – vai šāds teātris Latvijā var būt populārs?

Ar projektu Šengenas zonas spožums un posts Nacionālajā teātrī Eiropas kultūras galvaspilsētas noskaņas beidzot ienākušas Latvijas teātros. Oktobrī pirmizrādītajos četros iestudējumos mūsu aktieri sadarbojas ar ārvalstu māksliniekiem, radot darbus, kas pēta Eiropas pašreizējo stāvokli – politiku, sabiedrību, kultūru. Vismaz viena izrāde iekļauta teātra repertuārā.

Pieskarties skatītājam

Tā, protams, ir klišeja, ka Eiropas teātris «vidēji» atšķiras no mūsu teātra piedāvājuma. Tomēr viena atšķirība starp Latviju un pasauli pastāv, un tā ir eksperimentālu formu, estētikas daudzveidības trūkums. Šengenas zonas spožums un posts šo situāciju tiecas labot ar joni: četras izrādes, četri atšķirīgi iestudēšanas modeļi, daži – Latvijā vispār neredzēti.

Piemēram, triju islandiešu mākslinieču grupas Kviss Bumm Bang izrāde. Piecdesmit skatītāju piedalās iestudējumā trīs vakarus pēc kārtas: klausās speciālistu lekcijas par dažādiem nacionālas valsts atribūtiem, strādā meistardarbnīcās ar dažādu profesiju pārstāvjiem, radot jaunas valsts simboliku, lai beigās uz Nacionālā teātra skatuves paši kļūtu par radītā materiāla izpildītājiem zālē sēdošas publikas priekšā. Vai vācu režisora Juliana Hecela Noķert Rabit – izrāde/instalācija, kurā skatītāji tiek apsēdināti pie teātra mēģinājumu zāles logiem un pusotras stundas raugās laukā, kur iestudētas ainiņas līgani saplūst ar pilsētas ikdienas dzīvi – garāmgājējiem, klaiņojošiem kaķiem un tramvaja kustību. (Skatīšanos pavada aktiera Artūra Krūzkopa stāstījums skaļrunī un neliela bezpilota lidaparāta «dzīvajā» filmēts materiāls datora ekrānā – iela, pilsēta, apkārtējo ēku, arī teātra, logi.) Vai portugālietes Marsijas Lancas Spožums un posts, kurā Nacionālā teātra aktieri, iemiesojušies dažādos tēlos – no laukiem iebraukusi tantiņa, invalīdu ratiņos sēdoša sieviete, iesācēju aktieru pāris -, izvadā skatītājus pa teātra aizkulisēm, brīžam ļaujot sev burtiski pieskarties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu