Planēta Černobiļa • IR.lv

Planēta Černobiļa

5
Cienījama vecuma iedzīvotāji, spītējot nošķirtībai un pieticīgajiem apstākļiem, tomēr bez nožēlas atzīstas, ka dzīvojot kā paradīzē, «pie lapsām un vilkiem».
Kristīne Simsone

Viestura Kairiša dokumentālā filma Neredzamā pilsēta – kad posts pārtop mierā

Noskatoties režisora Viestura Kairiša jaunāko dokumentālo filmu Neredzamā pilsēta, šķiet neticami, ka caur kameras aci iemūžinātā vieta atrodas tajā pašā valstī, kuru jau mēnešiem ilgi tricina ģeopolitiskā turbulence un haosā ir ierāvis karš. Režisors kopā ar filmēšanas komandu ir iemūžinājis dzīvi Černobiļas atsvešināšanas zonā. Tur – vispārējs rimtums un savrupība. 

1986.gada kodolkatastrofas sekas ir nolasāmas tikai no cilvēku pamestajām dzīvesvietām, kuras pamazām pārņem jeb burtiski «aprij» mežs un aizmirstība. Gaisā, tāpat kā filmas noskaņā, «karājas» arī drūms smagums un nedaudz melanholijas par pirmstraģēdijas laiku. Varbūt tā par sevi liek manīt citādi netveramā radiācija, bet, iespējams, tā ir apziņa par daudzu cilvēku izpostītajām dzīvēm, kurām tieši vai netieši gaisā lika «izkūpēt» liktenīgais atomelektrostacijas reaktora sprādziens. 

Taču ne jau AES ir lentes galvenā varone – režisors tai velta tikai vienu kadru, kurā aiz meža gubām redzami sarkanbalti svītroto dūmeņu gali. Viegli smeldzīgā Neredzamā pilsēta ir simbolisks stāsts par to, kā rodas mūsdienu atlantīdas, un to, kā cilvēki ir gatavi uz tām ceļot, lai tikai rastu mieru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu