Ļaujiet spēlēties ar sērkociņiem • IR.lv

Ļaujiet spēlēties ar sērkociņiem

3
Aleksandrs Kalinovskis.
Gunita Nagle

Slāpējot bērnu zinātkāri, pieaugušie aizšķērso viņiem ceļu uz zinātni, uzskata RTU Bērnu un jauniešu universitātes pasniedzējs Aleksandrs Kalinovskis

Apgalvojumu, ka ar fiziku var izskaidrot gandrīz visu, kas notiek pasaulē, Aleksandrs Kalinov-skis nekavējoties pierāda. Tepat uz vietas, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes kafejnīcā. «Uz tasi kafijas, kas atrodas mūsu priekšā, iedarbojas vismaz divi spēki. Viens ir gravitācijas spēks, kas velk tasi uz leju. Tomēr krūze nekrīt, tātad jābūt vēl vienam spēkam. Vai jūs zināt, kas tas ir par spēku?» lūkojoties caur spožām brillēm, jautā Aleksandrs. «Tas ir spēks, ar kuru galds iedarbojas uz tasi ar kafiju. Zeme velk tasi uz leju, bet galdam ir pretestības spēks virzienā uz augšu. Tāpēc krūze stāv uz vietas. Savukārt, pievienojot kafijai cukuru, mainās kafijas fizikālās īpašības. Cukura ietekmi uz kafiju neesmu pētījis, bet zinu – ja piebērtu sāli, kafijai samazinātos temperatūra.»

Aleksandrs nav ne pasniedzējs, ne skolotājs, viņš ir RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes 3.kursa students. Tomēr viņa apskaužamā spēja saprotami un interesanti stāstīt par fiziku iecēlusi viņu jaunās RTU Bērnu un jauniešu universitātes vienīgā lektora statusā. Šo universitāti, kurā reizi nedēļā pamatskolas skolēni kopā ar lektoru var rīkot eksperimentus un meklēt atbildes uz urdošiem jautājumiem, augstskola radījusi sadarbībā ar portālu Mammamuntetiem.lv. Kad pērn RTU mārketinga speciālisti studentu parlamentā meklēja kādu, kurš būtu gatavs bērniem izskaidrot to, ko vecāki nevar vai neprot izstāstīt, Aleksandrs pieteicās. «Man patīk strādāt ar cilvēkiem,» viņš īsi pamato.

«Pirmās nodarbības saucām par RTU Bērnu universitātes eksperimentu darbnīcām. Sākām pirms Ziemassvētkiem, tādēļ taisījām sniega burkas – līdzīgas sniega bumbām, kurās sakratot lēnām krīt sniegpārsliņas. Tikai mēs izmantojām ūdeni ar glicerīnu – glicerīns sabiezina ūdeni un rada tādu pašu efektu kā lēni krītošas sniegpārsliņas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu