Plusojiet! Svītrojiet! • IR.lv

Plusojiet! Svītrojiet!

3
Pauls Raudseps

Ievēliet Saeimā tikai tos, kurus atbalstāt, lai citi paliek aiz svītras

Balto zirgu laiks ir beidzies.

Nav nemaz tik sen tie gadi, kad katrās vēlēšanās uz skatuves uzjāja jauns glābējs, kas solīja līdz pamatiem noārdīt esošo sistēmu un vienā rāvienā ievest Latviju taisnības un labklājības paradīzē. Saulveža gaidas guva visbīstamāko pavērsienu 1995.gadā, kad banānu dalītājs Joahims Zīgerists un bijušais Gorbačova padomnieks Alberts Kauls pietaurēja visu Latviju pilnu ar savu dižošanos un gandrīz nodrošināja vairākumu uz Austrumiem vērstai koalīcijai. Tomēr arī turpmākajos gados vēlētāji, kas alka «pēc kaut kā cēla, nezināma», allaž atrada ap vienu glābēju veidotu partiju, kam atdot savas balsis. 1998.gadā tā bija skarbā Šķēles Tautas partija, 2002.gadā nelokāmā Repšes Jaunais laiks. Taču tas bija baltā zirga augstākais jājiens. 2006. un 2010.gadā neviens šai lomai vairs nepieteicās, un 2011.gadā Valda Zatlera Reformu partija gan retorikā, gan rezultātos bija manāmi mērenāka par agrākajiem reformatoriem, kuri solīja jaunu pasauli sev celt uz vecās drupām.

Zīmīgi, ka neviena no šīm ap vienu cilvēku konstruētajām partijām nav saglabājusies kā vērā ņemams politisks spēks līdz šīm vēlēšanām, izņemot Jauno laiku, taču tas nav bijis viegli. Aizgājušajos divpadsmit gados partija sašķēlās, atkal apvienojās zem jauna nosaukuma un atvadījās no sava dibinātāja, lai tagad turpinātu ceļu kā Vienotība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu