Klusēšana — zelts!? • IR.lv

Klusēšana — zelts!?

6
Inguna Sudraba īpaši sasauktā preses konferencē pērn novembrī, kas centas ieskicēt savus nākotnes plānus politikā.
Indra Sprance

Aizdomīgi ziedojumi un jau pirms vēlēšanām sarakstu pametuši kandidāti, kas runā par Krievijas ietekmi tajā, veido skandalozu auru ap Saeimas vēlēšanu vienīgo īsto intrigu – Ingunas Sudrabas partiju No sirds LatvijaiKo Sudraba darīs, ja tomēr iekļūs parlamentā?

Sirsnīgu apmeklētāju uzņemšanu partijas No sirds Latvijai birojā Pulkveža Brieža ielā pirmdienas pēcpusdienā neizdodas novērot. Mana ierašanās drīzāk ir nepatīkams pārsteigums, ko darbinieki cenšas novērst, laipni, bet mērķtiecīgi pavadot uz durvju pusi. Iemesls – slēgta valdes sēde. Esmu ieradusies, lai klātienē iepazītos ar šā politiskā spēka darbību, jo Inguna Sudraba ir atcēlusi iepriekš saskaņoto Ir priekšvēlēšanu interviju – ar preses sekretāra starpniecību paziņojot, ka žurnāls pats esot atteicies no piedāvātā laika un tāpēc «saruna ir iespējama tikai pēc vēlēšanām».

Partijas biedri sapulcējušies lielākajā no biroja telpām – pie gara galda ar ābolu šķīvi vidū. Visiem pa vidu, gluži kā Svētā vakarēdiena ainā, bez košas kosmētikas un jaunās, savulaik prezidentei Vīķei-Freibergai raksturīgās frizūras, sēž Inguna Sudraba (publiski izskanējis, ka līdz ar pareizticību viņa pieņēmusi māsas Annas vārdu). Blakus uzticamākie valdes un ētikas komisijas locekļi, attālāk galda galā pāris ziedotāju. Kā pēdējais no viņiem liels vīrs bronzas krāsas iedegumā, košsarkanās biksēs – ilggadējais azartspēļu biznesmenis Jānis Dāvis. Viņš arī no ziedotāju kompānijas vienīgais atpazīstamais – pārējie uz valdes sēdi uzaicinātie ziedotāji, pēc partijas sniegtās informācjas, ir Mudīte Astratova, Jānis Dāboliņš un Astrīda Līce. KNAB publiskā datubāze gan otrdien liecina, ka oficiāli partijai pašlaik ziedojuši tikai divi no viņiem – Astratova 6000 eiro un Dāvis 15 500 eiro jeb gandrīz maksimālo likumā atļauto ziedojuma summu.

Kāds Jānis Dāboliņš ir gan atrodams reģistrā, taču ziedojis nevis Sudrabas partijai, bet Aināra Šlesera Vienoti Latvijai, kas šajās vēlēšanās sevi pieteikusi kā nācijas saliedētāju. Šīs idejas tuvas arī Astrīdai Līcei – vienīgajai ziedotājai, kurai man izdevās uzdot jautājumus. «Krievija te ir, bija un un būs, un šajā momentā, kad visa Eiropa ir karstais punkts, kaut kas ir jādara. Jāmēģina saliedēt mūsu tautu,» saka pensionēta kādreizējā fabrikas Staburadze darbiniece Līce. Viņasprāt, Sudraba to spēs. «Es domāju, ka ir ļoti liela kļūda, ka mēs daudzus gadus esam atstājuši, neesam piesaistījuši [krievus].» Līce sevi dēvē par labi situētu, viņa no 700 eiro pensijas spējusi sakrāt 5000 eiro un šo summu ziedojusi Sudrabas partijai, jo «viss ir noriebies un iepatikusies programma». Sudrabas partija, pēc viņas domām, ir liberāls politiskais spēks. «Tā ideoloģija ir vienkārša – lai cilvēkam būtu labāk dzīvot. Lai mums būtu tiesiska valsts, attīstītos rūpniecība un lai būtu kārtīga valsts programma uz priekšdienām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu