Pievilcīgs arī pēc 50 • IR.lv

Pievilcīgs arī pēc 50

3
Vudijs Allens (pa kreisi) un Ļevs Šreibers filmas epizodē.
Kristīne Simsone

Filmas Zem žigolo maskas «nagla» – Vudijs Allens sutenera lomā

Grāmatnīcas izput un tiek aiz-klapētas ciet, bet «vecākā profesija pasaulē» aktua-litāti nezaudē – ar šādu cinisku sabiedrības «diagnozi» paša režisēto un Latvijas kinoteātros jau skatāmo komēdiju Zem žigolo maskas piesaka aktieris Džons Turturo (atcerieties brāļu Koenu Bārtonu Finku!). Visticamāk, šis aktiera nu jau piektais piegājiens režijā nosvīstu no kinorepertuāriem tikpat nemanāmi kā iepriekšējie, ja vienu no galvenajām – turklāt sutenera – lomām tajā nespēlētu Vudijs Allens. 

Bez 78 gadus vecā Allena, kurš paralēli sava varoņa amizantajai profesijai vēl aizvien uz ekrāna ir redzams nepagurstoši drebelīgā intelektuāļa veidolā, filma par divu ņujorkiešu mešanos miesas tirgošanas rūpalā zaudētu pusi šarma.  Ne velti bankrotējušā grāmatnieka un jaunizceptā sutenera lomu Turturo ir rakstījis tieši Vudijam Allenam.

Nūģis pie televizora

Taču, lai cik ģeniāls Vudijs Allens būtu režijā un kolorīts savu tēlu atveidojumā, viņa ilgā aktierspēles karjera savā ziņā ir paradokss. Galu galā, kurš cits aktieris bauda tik neizsīkstošas simpātijas par vienas lomas spēlēšanu teju 50 gadu garumā? Taču pretēji aplamajam priekšstatam, ka Allens visu laiku uz ekrāna atveido pats sevi, neirotiskā intelektuāļa tēlu viņš kopā ar producentiem izkopa jau sešdesmitajos, kad ražīgi strādāja par komiķi klubos un scenāristu televīzijā. Šis tēls pārcēlās uz kino jau viņa karjeras sākumā, kad, rakstot scenāriju 1965.gada filmai Kas jauns, kaķenīt? (Whats New Pussycat), tolaik trīsdesmitgadīgais Allens bija spiests pakļauties ekrāna zvaigžņu Vorena Bītija un pēcāk Pītera Sellersa prasībām viņiem atvēlēt labākus dialogus un vairāk ekrāna laika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu