Kā nozagt cietumu? • IR.lv

Kā nozagt cietumu?

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Jauna cietuma būve, apejot likumu ar līkumu – šāda politiķu rīcība radītu vielu melnajam humoram par to, kā amatpersonas būvē sev nākamo mājvietu. Taču tie būtu smiekli caur asarām, jo Latvijas jaunā cietuma projekts ir tuvāko gadu vērienīgākais valsts iepirkums. Viena no amatpersonām, kas tā dēļ jau zaudējusi amatu, projekta īstenošanas veidu un izmaksas atklāti sauc par stulbumu vai zagšanu

Trīs mēneši pagājuši kopš lielākās traģēdijas neatkarīgās Latvijas vēsturē, kad būvniecībā pieļautas kļūdas, ko rada alkatība un pieļauj koruptīva sistēma, maksāja dzīvību 54 cilvēkiem. Diemžēl nevar teikt, ka notikušais ir mainījis amatpersonu attieksmi pret būvniecības procesiem valsts pasūtījumu uzraudzībā un atklātībā. Vismaz tā vedina domāt process ap tuvāko gadu vērienīgāko valsts būvprojektu – jauna cietuma celtniecību. Kamēr uz Zolitūdē bojāgājušo kapiem sāk dīgt pirmie asni, valsts pārvaldes mūžzaļajos džungļos norit grūti saprotamas kustības, kas rada aizdomas par izvairīšanos no publiskā iepirkuma prasībām, politiķu un to finansētāju ieinteresētību un iespējamiem «otkatiem» jeb nepamatoti sadārdzinātām objekta izmaksām.

Superīgs cietums!

Vecas metāla gultas ciešā ierindā, noskretušas kameras kaktā novilkta veļas aukla ar izžautiem apģērba gabaliem, aprūsējušas restes un tumši, kopš padomju laikiem nekrāsoti koridori – šādus kadrus no baisākajiem cietumiem Latvijas sabiedrība var redzēt ikreiz, kad kārtējais tieslietu ministrs dodas iepazīties ar situāciju ieslodzījuma vietās. 

«Cilvēka cieņu pazemojoši apstākļi» ir šo cietumu biežākais raksturojumus Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesniegtajās sūdzībās pret Latviju, un valsts ir maksājusi desmitiem tūkstošus latu, kompensācijās par Eiropā zaudētajām lietām. Mūsu valsts pastāvīgi saņem kritiku saistībā ar konvencijas pārkāpumiem, kas aizliedz spīdzināšanu un necilvēcīgu vai pazemojošu rīcību cietumos, bet galvenais – šādi cietumi kalpo kā noziedzības akadēmijas, kurās nav iespējams ieslodzītos labot un resocializēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu