Atliktais starts • IR.lv

Atliktais starts

5
Latvijas izglītības sistēmas problēmas skaitļos
Vita Dreijere

No ambiciozajiem pārmaiņu plāniem izglītībā pāri palicis čiks – Reformu partija klusi atkāpusies no skaļajiem priekšvēlēšanu solījumiem, un pie ministrijas stūres atgriezusies revolucionārā Roberta Ķīļa oponente Ina Druviete. Taču starptautisko pētījumu rezultāti un darba devēji mudina – reformām beidzot jāizkustas, jo šodienas izglītības kvalitāte noteiks Latvijas konkurētspēju nākotnē

Ņemot talkā kastes un rozā plēvi, var izveidot itin labu Cūkmenu. Pārbaudīts praksē Lizuma vidusskolas 10.klasē. Instalācijas no stiep-

lēm, konservu bundžām, kārbām, plastmasas maisiņiem un tamlīdzīgiem otrreiz izmantojamiem materiāliem ir viens no uzdevumiem ģeogrāfijas skolotājas Ineses Dambes stundās. Monotona runāšana klases priekšā nestrādā, skolēnus var aizraut ar praktisku darbošanos un piemēriem no dzīves.

Ar šādu uzskatu Inese savā apkaimē nav viena. Gulbenes novads kopā ar partneriem no Velsas un Katalonijas iesaistījies izglītības projektā un visās savās skolās cenšas mācību saturu pietuvināt reālās dzīves problemātikai. Ne tikai sociālajās un dabas zinībās, bet arī matemātikā iespējams runāt par tādiem tematiem kā nabadzība vai vides aizsardzība. Kaut vai padarot jēgpilnākus teksta uzdevumus – ja matemātikas piemērā būs teikts «skolēnam no Zviedrijas ir septiņi āboli, Anniņai no Latvijas – pieci, bet bērnam no Zambijas – puse ābola», tas liks skolēniem aizdomāties, kāpēc tā. Pašvaldībā pārmaiņas pamato vienkārši: «Gribam iet līdzi laikam.» Ja skolēni stundās saņems mūsdienīgu informāciju, nevis senilus piemērus, pieaugs viņu motivācija mācīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu