Latvija caur kameras aci • IR.lv

Latvija caur kameras aci

3
21.novembra vakarā pulksten 20 LTV1 ir gaidāma jaunā režisora Dāvja Kaņepes jaunākā filma Vadātājs
Kristīne Simsone

Valsts svētku sajūta turpinās kino: gan kinoteātrī Splendid Palace, gan LTV1 ir skatāmas pavisam svaigi tapušas sešas dokumentālās filmas – saistoši, tematiski dažādi mūsdienu Latvijas realitātes un tās iedzīvotāju portreti

Līgas Gaisas īsmetrāžas dokumentālais stāsts Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu iemūžina aktiera Jura Strengas amizanto paražu Klapkalnciemā ik vasaru nu jau gandrīz desmit gadus iestudēt klasisko operu libretus, uzvedumos iesaistot vietējos iedzīvotājus. Līgas Gaisas filma seko līdzi gan radošajai iestudējumu tapšanas gaitai, gan piejūras ciematiņa nepiespiestajai vasaras atmosfērai. Uz mēģinājumu zaļā pļavā (danču placī) ļaudis ierodas no pludmales, daži bruņojušies ar vasarnieku atribūtiem, bet pats Strenga – nopakaļus vilkdams ķerru ar improvizētiem rekvizītiem: kartona dunčiem un zobeniem, kuriem virsū guļ zaļa, gara plīša čūska. Tiks iestudēta Džuzepes Verdi opera Nabuko un Arnolda Šēnberga Mozus un Ārons

Klapkalnciemnieki naski piedalās visos procesos – aktieris ar sievu Ilzi Strengu, šķiet, ja ne dalībā, tad skatītājos ir pierunājuši teju ikvienu, jo pirmizrādes vakarā svaigi sanagloto dēļu solu rindas viņu māju pagalmā ir ļaužu pilnas. «Pagalmteātris», kā Strenga dēvē paša pasākumu, noris ar domu uzsvērt mākslas sasaisti ar aktuālajiem procesiem, jo, pēc aktiera domām, «nav jēgas izstāstīt pasaku, ja neredz saistību ar šodienu». Un lēruma atsauču te uz pagātnes, te uz mūsdienu notikumiem, tāpat kā sirsnīgas kopābūšanas atmosfēras ne iestudējumos, ne Līgas Gaisas filmā netrūkst, klātbūtnes efekts ir jūtams – tā arī lielākā bauda. Filma līdz pat janvārim ir skatāma kinoteātrī Splendid Palace.

Piecas variācijas 

Savukārt pieci stilistiski un tematiski dažādi, taču teju vienlīdz baudāmi un saistoši vietējās dzīves un cilvēku portreti visā svētku nedēļas garumā ir skatāmi Latvijas televīzijas 1.kanālā, pēc pirmizrādēm – arī LTV1 interneta arhīvā un Lattelecom interaktīvajā televīzijā. Ar LTV, Valsts kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra atbalstu dienasgaismu ieraudzījušas dokumentālās filmas, kas tapušas programmas Latvijas kods ietvaros, katra no sava rakursa caur kameras aci iemūžina mūsdienu Latvijas dabu, cilvēkus un kultūrvēsturi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu