Novilkšu formu, pateikšu visu • IR.lv

Novilkšu formu, pateikšu visu

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

NATO mācībām Steadfast Jazz 2013 būs aizsardzības raksturs, uzsver NBS komandieris Raimonds Graube, kurš gribētu pastudēt, kāpēc Krievija it kā pretterorisma operācijās gatavojas izmantot stratēģiskos bumbvedējus

Saruna ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri «pusdienu» žanrā NATO štābā Briselē, kur pagājušajā nedēļā notika NATO valstu aizsardzības ministru sanāksme, nav gluži parasta intervija, tomēr ģenerālleitnants Raimonds Graube piekrīt bez vilcināšanās. Vienīgi Latvijas delegācijas pārstāvji brīdina, ka nevarot iepriekš pateikt, cik laika mums būs – apspriežu grafiks ir blīvs un palaikam arī mainīgs. Turklāt komandieris aizmirsis apspriežu telpā savu mapīti ar dokumentiem, kurai jāaiziet pakaļ, pirms tur sākusies nākamā sēde.

Restorāns NATO kompleksa galvenajā ēkā patiesībā ir pašapkalpošanās ēdnīca līdzās visu dienu atvērtajai plašajai kantīnei. Tērēt laiku rāmai pusdienošanai nelon, tāpēc tikai pasmeļos zupu no lielā katla, bet ģenerālis paņem arī plastmasas plēvē ietītu salātu šķīvi, un apsēžamies pie Latvijas delegācijai rezervēta galdiņa militāru un civilu personu pārpildītajā telpā.

 Sanāksmē apspriežamo jautājumu loks bija plašs, taču caurviju temats – NATO prioritātes pēc Afganistānas, kur pēdējos desmit gadus bijis alianses galvenais darbs. Ap 10 tūkstošiem ASV un sabiedroto karavīru paliks valstī arī pēc 2014.gada 31.decembra, kas ir šīs misijas gala datums, taču tā būs jau pavisam cita misija. NATO pārcels uzsvaru no «operacionālas iesaistes» uz «operacionālu gatavību», kā teikts oficiālajos dokumentos. Proti, no dalības kaujas operācijās uz pastiprinātu mācību un treniņu ciklu, kas ļaus saglabāt militāro spēku spējas efektīvi darboties kopā, paskaidro Graube. Svarīga loma būs NATO reaģēšanas spēkiem (NRF) – aptuveni 20 tūkstošu karavīru lielai kopējai kaujas vienībai, kuru nepieciešamības gadījumā varētu ātri izvietot jebkur pasaulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu