Bagātā dzīve • IR.lv

Bagātā dzīve

5
«Kad Inta nāca, vienmēr mūs fotografēja. Un vienmēr sacīja: vai, jūsu mājās tāda laba aura! Patīkami iegriezties,» Naudaskalnā pie Balviem stāsta Daina Tavare, Intas Rukas fotomodele 30 gadu garumā. Inta pēdējos četrus gadus tulkojusi Dainas dzīvesstāstu zviedru dokumentālajā filmā Ceļa gals. Kāds Latvijas stāsts.
Ieva Puķe

Latgaliete ar aso mēli Daina Tavare ne tikai trīsdesmit gadu garumā bijusi fotomākslinieces Intas Rukas modele, bet apbūrusi arī zviedru režisori Modu Nīkanderi, kuras filma par viņu ir nominēta Eiropas dokumentālo filmu gada balvai

Daina Tavare no Balvu pagasta Naudaskalna viensētas uz Stokholmu neatbrauca. Govs un tele, vistas, suns Džordžs Bušs un nebeidzamie lauku darbi, teica viņas dēls Edgars, ar ģimeni vilcienā ieradies no savas mītnes zemes Norvēģijas. Par to, ka zviedru publika, skatoties filmu par Dainas dzīvi, raudāja, aizturēja elpu, visbeidzot smējās, viņai pavēstīja latviešu fotogrāfes Intas Rukas un zviedru režisores Modas Nīkanderes zvans no Zviedrijas.

Pirmās oktobra piektdienas vakarā uz skaisto Stokholmas muzeju Fotografiska steidzās Intas Rukas fotogrāfiju izstādes Tu un es atklāšanas viesi. Sarkanajā jūgendstila ķieģeļu ēkā, kam vienā pusē skalojas līča ūdeņi, bet otrā slienas Skandināvijas melno, stāvo klinšu siena, agrāk bijusi muita zviedru un somu kuģiem. Līdz 8.decembrim te izstādē tiekas divas citas Baltijas jūras šķērsotājas – latviešu fotogrāfe Inta Ruka un zviedru dokumentālo filmu režisore Moda Nīkandere (Maud Nycander).

Laikmetīgās fotogrāfijas privātmuzejs Fotografiska izvēlas labākos no labākajiem, tikko noslēgusies vācu slavenību fotogrāfa Helmūta Ņūtona retrospekcija. Inta Ruka ir pirmā aicinātā māksliniece no Baltijas. Savukārt Nīkanderes dokumentālais kino Ceļa gals. Kāds Latvijas stāsts (Road’s End. A Story from Latvia) vēsta par vienu no Intas lauku ļaudīm, Balvu puses sievu Dainu Tavari, kuras ģimeni 30 gadu garumā ir dokumentējusi latviešu fotogrāfe. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu