Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

8
Protesta akciju, uz nodarbībām ierodoties tikai apakšveļā, sarīkojuši Kapošvaras universitātes studenti Ungārijā. Viņi protestē pret mācību iestādes vadītājas dekrētu, ar kuru ieviestas jaunas gērbšanās prasības: vīrieši uz lekcijām un eksāmeniem drīkst nākt tikai tumšos uzvalkos, bet sievietes — blūzē un biksēs vai garos svārkos.

Nedēļas notikumi pasaulē

Ja pašreizējie ASV 16,7 triljonu dolāru parādsaistību griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valsts pirmo reizi tās vēsturē būs spiesta pasludināt parādu maksātnespēju, radot satricinājumu arī pasaules ekonomikā. ASV Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners nedēļas nogalē brīdināja, ka nevar atbalstīt parāda griestu palielināšanu, ja ASV prezidents Baraks Obama nav gatavs izrādīt būtisku politisku piekāpšanos. ASV valdība pagājušajā nedēļā bija spiesta apturēt savu iestāžu darbu, jo republikāņi kā priekšnoteikumu jaunā fiskālā gada finansējuma piešķiršanai izvirzījuši prasību apturēt Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu. Tikmēr ASV otrdien apgrozībā laistas jaunas 100 dolāru banknotes. Banknote piedzīvojusi pirmās pārmaiņas kopš 1969.gada.

Higsa bozons un šūnu transporta sistēma tā varētu īsi teikt, kas ieguvis Nobela prēmijas medicīnā un fizikā. Prēmija fizikā piešķirta britu fiziķim Pīteram Higsam un beļģu zinātniekam Fransuā Englēram par tā dēvēto dievišķo daļiņu jeb Higsa bozonu atklāšanu. Savukārt medicīnā prēmiju saņems amerikāņi Džeims Rotmens un Rendijs Šekmens, kā arī vācietis Tomass Zīdhofs, kuri atrisinājuši noslēpumu, kā tiek organizēta šūnu vezikulu transporta sistēma jeb, kas regulē, lai vezikulu nestā aktīvā viela šūnā tiek nogādāta pareizajā vietā un pareizajā laikā.

Sīrijas konfliktā iesaistīto pušu miera sarunas jāsarīko līdz novembra vidum, vienojās Krievija un ASV. Tikmēr rekordīsā laikā sākta Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšana. Starptautisko ekspertu komanda jau likvidējusi raķešu kaujas galviņas, aviācijas ķīmiskās bumbas un ķimikāliju jaukšanas iekārtas. Ap simts ekspertiem Sīrijā būs jāpavada teju gads, lai iznīcinātu ķīmisko ieroču arsenālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu