Gaveins man • IR.lv

Gaveins man

4
Viss uz skatuves ir postapokaliptisks, postmoderns, pat Ziemassvētku eglīte ir pēcsvētku — eglītes skelets ar spuldzītēm.

Režisora Alvja Hermaņa operas Gaveins iestudējums Zalcburgas festivālā ir spožs

Pirms gada man izdevās klātienē vērot režisora Alvja Hermaņa iestudētās Bernda Aloiza Cimmermana operas Zaldāti pirmizrādes triumfu Zalcburgas festivālā, kas tika uzskatīta par izdevušos mūsdienu operas interpretāciju. Lai arī mūzika neasociējās ar klasiskajām operām un dažbrīd šķita kā kakofonisks troksnis, kopiespaids bija spēcīgs, saskanīgs un mērķtiecīgs. Uz šā viļņa veiksmīgajai komandai – diriģentam Ingo Mecmaheram un Alvim Hermanim kā režisoram un scenogrāfam – tika piedāvāts mēģināt sasniegt jaunu virsotni, uzvedot britu mūsdienu komponista Harisona Bērtvistla 1990.gadā sacerēto operu Gaveins (Gawain).

Opera, kas veidota pēc anonīmas viduslaiku poēmas, ir salīdzinoši vienkārša – dienu pirms Ziemassvētkiem karaļa Artūra galmā, kur laiks tiek vadīts garlaicībā un bezdarbībā, karalim paģērot varoņus un varoņdarbus, bet ākstam plēšot divdomīgus jociņus par tiem, nelūgts ierodas Zaļais Bruņinieks. Viņš uzvedas nepieklājīgi, pat rupji, izaicina uz derībām – ļauj nocirst sev galvu ar paša cirvi, bet pēc gada un vienas dienas cirtējam būs jāierodas tālajā pilī, lai Zaļais Bruņinieks atdarītu ar to pašu. Izaicinājums būtībā tiek mests karalim Artūram, kura galma drošsirdība tiek apšaubīta. Taču par karaļa pilnvarnieku piesakās bruņinieks Gaveins, kas nocērt Zaļā Bruņinieka galvu un pārsteigts konstatē, ka tas ar galvu azotē turpina dziedāt un atgādina par derību otro daļu. Tas, protams, pat daudz redzējušiem operas cienītājiem šķita diezgan spēcīgi. 

Gadu agonizējis un iekšēji pārkalts Gaveins, Zaļā Bruņinieka ar trim cirtieniem – pēc trim pārbaudījumiem ar miesaskārības un alkatības grēkiem – nenogalināts, bet tikai viegli ievainots, ir neatgriezeniski izmainījies. Gaveins atgriežas galmā, kas gaida varoni, taču negrib pieņemt patiesību un atgrūž viņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu