Dalī efekts • IR.lv

Dalī efekts

7

Salvadors Dalī sirreāli materializējies Liepājas muzejā līdz 13.augustam

Ceļojuma laikā 1697.gadā, kad Liepāja atgādinājusi idilliska miera miestu, Hoijeres viesnīcas necilajā koka ēkā apmetās cietsirdīgais Krievijas cars, atstājot tai vienas nakts sakara iesauku – Pētera I namiņš. Mazpilsētas paliekas noslaucījusī jūgendstila Liepāja lepojas ar ziemeļu askētisma acuraugu – Latvijā vientuļo somu arhitekta Larsa Sonka projektēto villu. Pilsēta – vienīgā, kā Igo idealizēja industriālo Atmodas ostu Liepāju, šovasar atkal kļuvusi par izņēmumu, kurp izrādīšanai mūsdienu latviešiem pa ceļam no lietuviešiem atvesta pasaulslavenā spāņu dīvaiņa mākslas kolekcija Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija.

Izredzētība ir balva par Liepājas muzeja ieinteresētību pēkšņajā piedāvājumā, kas pēc sadarbības ar krievu kolekcionāriem saņemts no Francijas uzņēmuma SARL Amiencom. Izstādē izlikti 95 priekšmeti no franču krājumiem: Dalī grafikas – litogrāfijas un ksilogrāfijas jeb novilkumi no metāla vai koka, dārgmetālu darbi no medaļas līdz sīkplastikai, porcelāna šķīvji un pelnutrauki, pat vīna etiķetes un pastmarkas. 

«Ar ko lai sāk?» apjūk apmeklētājs, ienākot šaurajā trīs telpu amfilādē, kur iespiesta ekskluzīvā ekspozīcija. Piemiedzot acis ieejas maksai šejieniešu pusdienu vērtībā, skatītāju pūlītis strauji sabiezē sadalījumā pusi uz pusi – svētdienīgi sapucējušies seniori vai festivāla jaunatne pludmales čībās. Stingrā, tomēr žirgtā uzraudze ir nepierasti noslogota – trijās dienās kompostrēts vairāk nekā tūkstotis biļešu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu