Tagad nevar palaisties • IR.lv

Tagad nevar palaisties

6
Režisoram un operatoram Ēvaldam Lācim žaketes kabatā «aktieri» no Berlinālē godalgotās filmas Eži un lielpilsēta. Ēvalds gribēja vest ežus uz kinofestivālu, taču neizdevās, jo pašam nācās gulēt slimnīcā.
Ieva Alberte

Režisora Ēvalda Lāča (38) leļļu filmas Berlīnes kinofestivālā rādītas divreiz. Šogad pie divām godalgām tika Eži un lielpilsēta – to Ēvalds uzzināja, gulēdams slimnīcā

Ēvalds ir kluss un noslēgts. To varēja nojaust pirms nedēļas, kad kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pasniedza atzinības rakstus 63.starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā panākumus guvušajiem. Uz ministres mudinājumu teikt kādu vārdu no Ēvalda atskanēja īss «paldies!». Viņam Berlīnē piešķīra divas balvas: žūrijas un bērnu žūrijas. Berlināles mājaslapa vēsta, ka balva Ežiem un lielpilsētai piešķirta par to, ka «nopietna tēma «iepakota» jautrā stāstā, kas lika mums smieties». «Pārsteidzoši dzīvnieki atgūst savu pasauli ar asprātību un inteliģenci.» 

Nākamajā dienā pēc godināšanas ar Ēvaldu tiekamies filmu studijas Animācijas brigāde darbavietā Šmerlī. Viņš līganiem soļiem aizved līdz darbnīcai, pagatavo kafiju un apsēžas zem plakāta Props un Berta. Tā ir pirmā multfilma, pie kuras strādāja. «Kā operatora asistents,» klusi piebilst. Pirms tam bija izmēģinājis darbu Jāņa Streiča spēlfilmā Likteņdzirnas, asistējot operatoram. Pēc tam turpināja strādāt savā mācību vietā, Latvijas Kultūras akadēmijā par sargu, līdz viņam piezvanīja no Animācijas brigādes – meklēja operatora asistentu. Ēvaldu bija ieteikusi Likteņdzirnu komandas administratore Ārija. Tā Ēvalds Animācijas brigādē strādā 15 gadus.

Dodamies uz filmēšanas paviljonu. Tur režisors Jānis Cimermanis uzņem Avārijas brigādes sēriju par zviedru kuģi. Katra lelles kustība tiek fotografēta: jo vairāk fotoklikšķu, jo plūdenāka un dabiskāka filmā būs kustība. «Pie mums cilvēki iemācās būt pacietīgi,» komentē Ēvalds.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu