Jāglābj arī metalurgs? • IR.lv

Jāglābj arī metalurgs?

5
Anita Brauna

Cik tālu no bankrota ir Liepājas metalurgs – to vēl grūti novērtēt, taču problēmu cēlonis noteikti nav zaļā enerģija

Pagājušajā nedēļā Latvija uzzināja, ka «zaļā» enerģija dzen bankrotā vienu no lielākajiem valsts ražotājiem Liepājas metalurgs (LM). Pašlaik grūti novērtēt, cik tālu uzņēmums patiešām ir no pašsludinātā bankrota, taču tas noteikti nav zaļās enerģijas dēļ. Mītus savijis ar reālām problēmām un puspatiesībām, jau trešo reizi astoņu gadu laikā uzņēmums klauvē pie valdības durvīm, lūdzot atbalstu. Vai un ko tas dabūs šoreiz?

Vispirms par elektrību

Lielie elektrības rēķini Latvijā ir reāla uzņēmumu problēma. Pēc Eurostat datiem, tā sauktie industriālie patērētāji par elektrību maksā vairāk nekā konkurenti citās Baltijas un Skandināvijas valstīs, lai arī cena nav lielāka par vidējo Eiropā. Turklāt cenu līkne ir augoša – no 2008. līdz 2011.gadam pieaugums par 50%. Skaidrojums ir augstāka maksa par elektrības piegādi un lielāks atbalsts elektrībai, ko saražo no atjaunojamajiem resursiem un gāzes koģenerācijas stacijās. Oficiāli šo atbalstu dēvē par obligāto iepirkumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu