Palīgā nāk AIDS vīruss • IR.lv

Palīgā nāk AIDS vīruss

4
Emīlija Vaitheda ar leikēmiju saslima 2010.gadā. Tagad viņa ir slimības remisijā.

Kad ārsti bija zaudējuši jebkādu cerību palīdzēt amerikāņu meitenītei Emīlijai Vaithedai (7), viņi nolēma riskēt un izmēģināt jaunu leikēmijas ārstēšanas veidu – lai apkarotu vēža šūnas, par Trojas zirgu kļuva imūndeficīta vīruss HIV

Emīlija Vaitheda pēdējā laikā nevar nosēdēt mierā. Viņa pa istabām taisa salto un imitē regbiju, tā ka viņas vecāki pat satrūkstas. Ir grūti noticēt, ka pavasarī tobrīd sešus gadus vecā meitenīte bija tuvu nāvei. Viņai divreiz bija veikta ķīmijterapija, taču pēc abām reizēm atkal atgriezās leikēmija, un viņas ārsti sāka uzskatīt, ka cīņa ar slimību ir zaudēta.

Tomēr vecāki nebija gatavi padoties un pieņēma drosmīgu lēmumu izmēģināt eksperimentālu terapiju Filadelfijas bērnu slimnīcā. Līdz tam šāda ārstēšanas metode nekad nebija veikta bērnam un nekad pacientam ar tādu leikēmijas formu kā Emīlijai. Eksperimentā, kas sākās aprīlī, tika izmantota AIDS izraisošā imūndeficīta vīrusa pārveidotā forma – šajā gadījumā vīrusa uzdevums bija pārprogrammēt Emīlijas imūnsistēmu, lai tā sāktu nogalināt asins vēža šūnas.

Eksperiments viņu gandrīz nogalināja. Taču iznākums ir labs: leikēmija ir pazudusi, un pēc septiņiem mēnešiem meitene aizvien ir slimības remisijā. Viņa ir pirmais bērns un arī pirmais cilvēks, kuram jaunais ārstēšanas paņēmiens palīdzējis sasniegt ilgoto mērķi – pacientam ir radīta imūnsistēma, kas pati spēj cīnīties ar vēzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu