Jaunākās filmas • IR.lv

Jaunākās filmas

5
Argo
Kristīne Simsone

 

ooo Argo. Bens Afleks savā 30 gadus ilgajā aktiera karjerā režisora profesijas knifus ir samācījies tīri cienīgi – Argo ir viņa trešā kinolente. Uz patiesiem notikumiem balstītā filma vēsta par CIP 1979.gada misiju izvest no revolūcijas plosītās Irānas sešus varas vajātus ASV diplomātus. Kā politiskā drāma tā ir meistarīgi uzņemta, un spriedzes bagātība godam spēj noturēt saspringumā. Atslodzes brīžos ekrāns pieder Alana Ārkina (heroīna atkarīgais vectēvs filmā Mis Saulstariņš) izteiksmīgajiem iznācieniem – viņš savos 78 gados joprojām ir krietni spraunāks par daļu neizteiksmīgo jaunuļu. Līdzās Ārkina sulīgajiem tekstiem Argo ieskanas spēcīga nacionālā patosa un egocentrisma nots, kas šarmē amerikāņu presi un publiku. Taču Latvijas kolektīvajā atmiņā 1979.gada ķīlnieku krīze noteikti nav iegūlusi, un tāpēc uz Afleka filmu citādi kā kvalitatīvu spriedzes gabalu palūkoties nevar. Kino no 9.novembra.

ooo Fedja. Kristīnes Želves dokumentālā filma Fedja ir saistošs vēstījums par Latgalē dzimušo un aizmirstības periodu pārdzīvojušo somu kinoklasiķi un režisora Aki Kaurismeki iedvesmotāju Teuvo Tulio. Ta kā liecību daudzums par enigmātisko Tulio un viņa gan kinopasaulē, gan dzimtajā Latgalē maz zināmo personu ir diezgan skops, lentē režisora dzīvesstāsts ir izklāstīts sulīgi. Turklāt filmas iecere sasaistīt Tulio ar Latviju (kur režisors pavadījis tikai bērnību) ir īstenota veiksmīgi – bez apelēšanas pie nacionālās piederības, bet trāpīgi rādot, cik režisora bērnudienu vides iespaidi ir  klātesoši viņa filmās. Atklājums un lieliska prelūdija pirms vērienīgākas iepazīšanās ar Tulio daiļradi (skatāma Rīgas Kino muzejā). Kinoteātrī Splendid Palace no 10.novembra.

oo Bez dvēseles. Skaļš un glances pārpildīts Krievijas komerckino, kura centrā – Maskavas korporatīvās vides pleibojs. Filmas košā āriene un šķietami nevainojamie tehniskie risinājumi labi sasaucas ar lentes triviālo un veco kā pasaule vēstījumu, ka ne viss ir zelts, kas spīd. Šis kinodarbs ir tikpat tukšs kā tajā apspēlētā tematika par to, ka naudā nav laimes. Kino no 9.novembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu