Drūmā vide • IR.lv

Drūmā vide

2
Pauls Raudseps

Pasaules ekonomikas prognozes pasliktinās, bet Latvijas valdība saglabā smaidu

Investori ir ļoti nervozi. Neredzot vietas, kur ienesīgi ieguldīt, viņi ir gatavi pat piemaksāt, lai tik būtu pārliecība, ka savu naudu dabūs atpakaļ.

Pagājušās nedēļas beigās Vācijas divu gadu obligācijām procentu likme kļuva negatīva. Šo vērtspapīru pircēji bija gatavi ne tikai atteikties no peļņas par naudas aizdošanu, bet arī pēc būtības paši maksāja par tiesībām turēt šos vērtspapīrus. Šīs nedēļas sākumā parādība jau gāja plašumā, un investori bija gatavi piemaksāt ne tikai Vācijai, bet arī Francijai par tiesībām aizdot šīm valstīm naudu uz sešiem mēnešiem. Piemaksa it kā nav liela: -0,006% Francijas un -0,0344% Vācijas gadījumā. Taču kredītu izsniedzēji parasti ir ieinteresēti no sava aizdevuma pelnīt. Ja bailes sāk nomākt visas citas emocijas un galvenā vēlme ir vienkārši saglabāt jau esošo naudu, tad neatliek nekas cits, kā par to maksāt, un šķiet lētāk un drošāk par šo pakalpojumu atalgot Vācijas vai Francijas valdības nekā pašam pirkt seifu, kurā iestūķēt dažus simtus miljonus eiro.

Tikmēr Nuriels Rubini, kurš pēc Lehman Brothers bankrota kļuva par vienu no slavenākajiem ekonomistiem, pateicoties savai visai precīzajai prognozei par krīzi, jau atkal brīdina, ka pasaulei tuvojas jauna, nu jau «absolūtā vētra». Trīs pīlāri, uz kuriem turas pasaules ekonomika, patlaban izskatās visai ļodzīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu