Sapnis par Latvijas BBC • IR.lv

Sapnis par Latvijas BBC

8
Anita Brauna

Raidorganizāciju pārraugs ir pieņēmis svarīgu lēmumu – veidot Latvijā jaunu, vienotu sabiedrisko mediju. Ko tas nozīmē? 

Plāni ir grandiozi. Tie paredz nevis mehānisku pašlaik novājināto sabiedrisko mediju – Latvijas televīzijas un Latvijas radio – apvienošanu, bet faktiski jauna medija izveidi, kurš uzrunātu sabiedrību ar televīziju, radio, internetu un citiem jaunajiem kanāliem, kurus mūsdienās lieto auditorija. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ambīcija ir radīt mediju līderi, kurš Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu piekļuvi neatkarīgai, kvalitatīvai un daudzveidīgai informācijai, būtu sabiedriski ietekmīgs, radošs, tehnoloģiski attīstīts un sasniegtu visplašākās iedzīvotāju grupas. Nākotnes sabiedrisko mediju vadītu augstākās klases menedžeri, bet raidījumus veidotu vislabākie žurnālisti. Lasot NEPLP aprakstīto vīziju, nebūtu pārspīlēti teikt, ka Latvijā grasās veidot savu BBC – mediju, kura uzticamība un dziļums sabiedrības vairumam neļauj šaubīties, ka tas ir nodokļu naudas vērts. 

NEPLP rosina mainīt sabiedriskā medija finansēšanas veidu – pašreizējās valsts budžeta dotācijas vietā ieviest medija nodokli, ko maksātu visas fiziskās un juridiskās personas. Nodoklis nodrošinātu stabilu finansējumu un pasargātu no politiskās ietekmes. Aprēķinu par nodokļa lielumu vēl nav. Ar laiku paredzēta arī sabiedriskā medija atteikšanās no reklāmu raidīšanas. 

Padomes iecere ir mainīt arī sabiedriskā medija uzraudzību – šī funkcija tiktu nodalīta no NEPLP, un to pārņemtu īpaši radīts sabiedriskā medija fonds. Tas būtu sabiedriskā medija kapitāldaļu turētājs, ieceltu vadītājus, noteiktu stratēģiju un, iesaistot sabiedrības pārstāvjus, definētu medija sabiedrisko pasūtījumu. Savukārt fonda vadītājus jeb padomi ievēlētu Saeima, un viņiem būtu pienākums ik gadu atskaitīties sabiedrībai un Saeimai par paveikto. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu